Afbeelding

KBO Heino: interessante middag over mantelzorg

Algemeen

HEINO - “Wanneer je voor iemand zorgt, vergeet dan vooral niet voor jezelf te zorgen.” Zorg je voor een naaste in je omgeving, dat kan familie zijn, een buur of een andere bekende, die hulp nodig heeft? Dan ben je mantelzorger, als je langer dan 3 maanden minimaal 8 uur per week hulp geeft.

De naam mantelzorg komt van Sint Maarten (geboren in 316) beschermheilige van de armen en de soldaten. Hij heette eigenlijk Martinus, de zoon van een rijke koopman. Martinus was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Als soldaat gaf hij de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar. Na een droom koos hij ervoor om verder te leven als christen en werd bekend als bisschop van Tours. Hij stierf 8 november 397 en werd begraven op 11 november. Die dag vieren we Sint Maarten en gaan de kinderen langs de deuren met hun lampionnen en hun liedjes om lekkers te verzamelen.

10 november is uitgekozen als ‘Dag van de mantelzorg’. Die dag worden alle mantelzorgers, jong en oud, in het zonnetje gezet, want zij zijn voor hun naasten van onschatbare waarde en verdienen onze waardering. Het bestuur had mevrouw Herma Spoolder, van Evenmens uitgenodigd om te vertellen over de betekenis van mantelzorg. Mantelzorg overkomt je, je geeft dat vaak gewoon, als vanzelfsprekend, de hele dag door. Dankzij deze hulp kan de ander zich redden, thuis blijven wonen en meedoen. Mantelzorg geeft voldoening, maar het kan je ook heel zwaar vallen om de zorg voor de naaste te combineren met de zorg voor jezelf: je baan, je school, je opleiding, je vrienden, je gezin, je sport en ontspanning, je rust...

Het kan helpen om erover te praten, om je zorg te delen met mensen uit je omgeving, vrienden of andere mantelzorgers. Maar je kunt ook hulp inschakelen via de gemeente of mantelzorgondersteuning. Gelukkig kun je die ondersteuning krijgen, daarvoor heeft Evenmens een heel scala aan mogelijkheden en diensten, gegeven door vrijwilligers. Denk aan vrijwillige thuiszorg, het bieden van een luisterend oor, het geven van advies en informatie, lotgenotencontact, wandelcoaching en hulp bij rouwverwerking. Tevens zijn er activiteiten zoals het Autismetrefpunt en Alzheimercafé. Wanneer de mantelzorger even rust nodig heeft is er de respijtzorg; het tijdelijk ontlasten van deze zorgtaken. Voor jonge mantelzorgers van 6 tot 24 jaar zijn er ook gerichte activiteiten. Soms hebben heel jonge kinderen al zorgtaken voor ouders, broertje of zusje, zonder dat ze dit ervaren als mantelzorg. Evenmens wil deze kinderen ook kind laten zijn door ze ontspanning en activiteiten aan te bieden. Verder zijn is er ondersteuning in het gezin of gastgezin mogelijk en ook vrijwillige palliatieve terminale zorg behoort tot de mogelijkheden. Dit alles valt onder informele zorg, er is geen indicatie nodig, er zijn geen kosten aan verbonden.

In 10 gemeenten (onder meer van Hellendoorn, Raalte, Rijssen-Holten, Twenterand tot Wierden) werken 760 goed geïnformeerde en betrokken vrijwilligers. Alle vrijwilligers krijgen cursussen en trainingen aangeboden en voortdurende begeleiding en coaching door consulenten. Evenmens Raalte werkt nauw samen met Carinova Mantelzorgondersteuning. Denk eraan om zorg te delen en vind steun voor jezelf. Goed om te weten: voor elke vraag kunt je terecht bij Evenmens, informele zorg voor elkaar.

Caroline Oosterhuis
KBO Heino

Afbeelding
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05