Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus
AlgemeenHet asperge-seizoen is weer begonnen! En dat nodigt uit voor een heerlijke maaltijd van gestoomde zalm met gebakken asperges. Zelf werk ik het liefst met een stoompan, misschien “ouderwets” maar wel het beste resultaat!
Schil de asperges en aardappels. De zalm (zonder huid) in reepjes van ongeveer 1 cm snijden en bestrooien met peper, zout en gesneden bieslook. Deze reepjes in de stoominzet/hangdeksel leggen. In de stoompan de aardappels en asperges (in water met zout) aan de kook brengen. Zo gauw de asperges beetgaar zijn, deze eruit nemen en goed laten uitlekken. De aardappels op laag vuur verder laten koken. Ondertussen in een koekenpan (in een flinke scheut olie met boter) de uitgelekte asperges bakken en regelmatig even omschudden. Zo gaan ze zoeter smaken. Als de aardappels bijna gaar zijn, het hangdeksel met zalm in de stoompan hangen. De zalm mag niet in aanraking met het water komen! Vuur nu laag en deksel op de pan. De zalm zal langzaam gaar stomen.
De witte-wijnsaus:
Maak een “roux” door een klontje roomboter te laten smelten en daar doorheen een eetlepel bloem te roeren. Met deze basis kun je allerlei sauzen (en soepen) maken. Aan de roux witte wijn toevoegen, goed doorroeren en laten inkoken. Eventueel nog een klont roomboter toevoegen voor een romiger geheel. De saus op smaak brengen met peper en zout.
Ingrediënten:
Zalm
Asperges
Aardappelen
Boter
Roomboter
Witte wijn