Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden Foto: Shutterstock

Plaats géén spullen in de galerij of gang

Algemeen

Na enkele vreselijk incidenten is de regelgeving omtrent plaatsen van materialen op open en gesloten galerijen in appartementencomplexen en portiekflats aangepast. Wat betekent dit precies voor ons? De Brandweer Twente praat u even bij.

TWENTE - Waar gaat het precies om met de nieuwe regels? Op de gesloten galerijen (inpandige gangen) en trappenhuizen van een wooncomplex mogen geen brandbare spullen meer worden geplaatst. Bij brand bestaat de mogelijkheid dat de complete vluchtroute zich zal vullen met rook waardoor het vluchten nagenoeg onmogelijk gaat worden. Alle goederen dienen dan ook te worden verwijderd.

Decoratie

We brengen regelmatig, als brandweer, een bezoek aan appartementencomplexen. Dit om voorlichting over brandveiligheid te geven. Voor de tijd maken we dan een ronde om de sfeer te kunnen “proeven”. Wel kunnen wel zeggen dat we hele gezellige gangen en galerijen tegenkomen. De spullen die we tegenkomen variëren van complete boekenkasten tot kledingkasten en bankstellen. Maar ook veel droogbloemboeketten, potjes en plantjes. Alles om de gang maar zo gezellig mogelijk te maken. Veel van deze spullen zijn brandbaar en niet meer toegestaan. We begrijpen dat het misschien wel gezellig staat, maar wij hopen ook dat u begrijpt dat het uw overlevingskans en uw vluchtkans vergroot wanneer de gang vrij is van obstakels.

Vluchten bij brand

Duidelijk mag zijn dat u bij brand in uw woning uw huis gaat ontvluchten. Dit vluchten dient dan ook over de genoemde galerijen plaats te vinden. De kans dat u komt te struikelen over de spullen die op de galerijen staan is best wel aanwezig. Daarnaast is uw vluchtroute ook de aanvalsroute van de brandweer. Door de spullen die op de gangen staan kunnen ook de blusslangen van de brandweer vast komen te zitten. Een vlotte blussing van een brand is dan bijna onmogelijk.

Voorzieningen in uw wooncomplex

Nu het wettelijk niet meer toegestaan is om spullen op uw galerij/gang te zetten, willen wij u ook uitleggen waarom er bepaalde voorzieningen in uw woongebouw aangebracht zijn. Weet u dat u zelf veel kunt doen om brand en of rookverspreiding te voorkomen? Zo zijn er in woongebouwen voorzieningen getroffen om brand en rookverspreiding te beperken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zelfsluitende deuren.

We zien in de praktijk nog wel eens dat er een wigje of haakje aan en tussen de deuren zitten. Dat is natuurlijk makkelijk wanneer u met volle boodschappentassen voor de deur staat. De deuren zijn vaak zwaar te openen en dat is helemaal onhandig wanneer u met volle handen voor een dergelijke deur staat. Alleen is het niet voor niets dat deze deuren zelfsluitend zijn. Dat heeft een functie. De deur maakt deel uit van een compartiment dat de rook en brand tegen moet houden. Zo wordt voorkomen dat de (giftige) rook en het vuur zich kan verspreiden door de rest van het woongebouw. En dat geeft weer dat mensen veilig kunnen vluchten bij brand. Ook bij brand of rookontwikkeling in een eigen appartement is het verstandig uw deur achter u dicht te doen. De rook blijft dan in uw appartement en trekt niet de gang op. Immers ieder appartement is een compartiment op zich.

Meer adviezen

Wat kunt u verder doen om de hulpdiensten te helpen wanneer er brand uitbreekt? Bel het alarmnummer 112 en geef bij de melding zoveel mogelijk informatie door. Zo kan er al een plan van aanpak gemaakt kan worden tijdens het aanrijden naar de betreffende melding. Het is goed dat de hulpdienst opgevangen wordt. Ga buiten staan op een plek waar u goed zichtbaar bent. Op deze manier kunt u ook informatie doorgeven aan bijvoorbeeld de bevelvoerder van een brandweerauto. Hoe meer informatie, hoe beter de brandweer zijn inzet kan doen.

We zetten nog even alle tips op een rijtje:

- Voorkom brand.

- Zorg ervoor dat uw galerij/gangen leeg zijn.

- Voorkom verspreiding brand/rook.

- Is uw woning zowel binnen als buiten goed te bereiken/betreden?

- Zorg dat uw huisnummer goed zichtbaar is.

- Geef zoveel mogelijk informatie door aan de meldkamer en aan de brandweer wanneer u belt met 112.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 13 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 15 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05