Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.

Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)...

Zorg

Ik ben op weg naar Hello Smile tandheelkunde in Hengelo voor de halfjaarlijkse controle van mijn gebit. De radio aan, ik neurie het liedje mee, want ik bereid mij voor op één van de minder prettige momenten in mijn dagelijks bestaan. 

HENGELO - Ik ben 88, maar heb mijn eigen tanden en kiezen nog. De halfjaarlijkse controle van mijn gebit sla ik dan ook niet over. Steeds meer mensen houden tot op hoge leeftijd geheel of gedeeltelijk hun eigen tanden en kiezen. Of iemand nog eigen tanden en kiezen heeft of niet, het is belangrijk om de mond gezond te houden. Een gezonde mond heeft namelijk een positief effect op de gezondheid en kwaliteit van leven, zeker op dat van senioren.

Tandartsen voor ouderen

De vergrijzing vraagt om uitgebreide kennis over de mondzorg voor deze doelgroep. Door de afname van de zelfredzaamheid bij ouderen gaat vaak ook de mondverzorging achteruit. En dat terwijl juist voor hen een goede mondgezondheid van groot belang is. Hoe ouder de patiënt is, hoe groter de kans wordt op beperkingen en ziekte. Mondzorgprofessionals spelen in op veranderingen in de mondgezondheid en daarmee ook op de algehele gezondheid van de oudere patiënten. Aandacht voor de patiënt in de vorm van voorlichting, preventie en behandeling staan hierbij centraal. De behandelingen gaan altijd in overleg met de patiënt.

In de praktijk in de buurt

Als thuiswonende oudere die nog zelfstandig woont heb ik de mogelijkheid om mijn vertrouwde tandartsenpraktijk te bezoeken; Hello Smile. Vanmiddag geen assistente maar een assistent en wat voor een. Het is Fadi Toma (24) die met zijn ouders vluchtte van uit Irak naar Nederland. Na vele omzwervingen door ons land is de familie Toma neergestreken in Haaksbergen. Fadi Toma volgt de vier jarige opleiding aan de Radboud universiteit in Nijmegen. Na de 4-jarige hbo-opleiding mondzorgkunde af te ronden mag hij zichzelf officieel mondhygiënist noemen. Het is voor het eerst dat ik kennis maak Fadi; een vriendelijke jonge man maar strenge mondhygienist. Na een korte voorstelling volgt de controle. Op vriendelijke maar correcte wijze geeft hij mij te kennen dat ik mijn gebit niet goed aan het onderhouden ben. Na het verwijderen van de nodige tandsteen volgt een praktijkinstructie hoe je als oudere om moet gaan met je gebit. Voor mij was het een leerzame instructie die ik blijf opvolgen. Nu ik dit schrijf is het al lente ook voor mij hier in Twente, mede dankzij de tandarts assistent Fadi Toma.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 14 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 15 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05