De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.

Beter inzicht in uw eigen valrisico

Zorg

Jaarlijks overlijden zo’n 5.000 mensen als gevolg van een val. Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op vallen én op ernstig letsel als gevolg. Het voorkomen van een val is dan ook erg belangrijk. De gemeente Losser heeft op dit vlak een goede investering gedaan met de aanschaf van een Smartfloor.

LOSSER - De Smartfloor is een vijf meter lange mat waarover mensen kunnen lopen. De mat meet dan aspecten zoals hun paslengte, stapfrequentie en loopsnelheid en geeft een schatting van hun valrisico. Vooral voor senioren is het goed om te weten hoeveel risico men loopt om te vallen en wat voor voorzorgsmaatregelen men kan nemen.

Zelf ervaren

Vorige week woensdag was ik te gast in ‘t Lossers Hoes, bij de beweegmakelaar van Losser Jurgen Schiphorst, om informatie te krijgen over valpreventie. Vallen voorkomen is beter dan genezen na een val. Letsels na een val zoals een gebroken heup of pols zijn vaak het gevolg van een verkeerde val. Bij oudere mensen duurt het lang voordat iemand van zo’n val is hersteld. De gemeente Losser heeft dan ook een goede investering gedaan met de aanschaf van een Smartfloor. Op een laagdrempelige en snelle manier werd mij als 88-jarige door de Losserse beweegmakelaar duidelijk gemaakt wat mijn valrisico is. Nadat ik over de Smartfloor heen en weer was gelopen werd het mij binnen een paar tellen duidelijk. Geconstateerd werd: “een matig val risico”. Oranje, dus nog geen paniek - maar aandacht is wel gewenst.

Voorlichting

Ik kreeg de oranje voorlichtingsfolder mee, gericht op mensen met een matig valrisico. Gedegen advies over hoe te bewegen, dagelijkse oefeningen, de stevige schoenen, en de handen niet in de zakken tijdens het lopen.

Hoe werkt de Smartfloor

Zodra men over de 5 meter lange mat heen en weer loopt, analyseert de mat met behulp van sensoren de staplengte, de stapfrequentie en loopsnelheid. Zo kan men het valgevaar van iemand goed inschatten. Eerder waren hier 6 individuele testen voor nodig, die nu met de software van de Smartfloor gebundeld zijn in één analyse. Met de analyse krijgt iemand vervolgens passend advies wat te doen om een val te voorkomen. Door bijvoorbeeld loophulpmiddelen te gebruiken, wandelstok, of rollator, stevige schoenen .Ook andere acties zijn gewenst. Meer bewegen om de spieren te trainen. Of door aan een preventieve beweeginterventie deel te nemen.

Vervolg

Na deze Kick-Off zal de smartfloor op verschillende plekken in de gemeente Losser worden ingezet. Bijvoorbeeld bij de fysio- en ergotherapeuten of tijdens activiteiten waar veel senioren bijeenkomen . In de verschillende dorpskernen zal men zoveel als mogelijk senioren de kans geven om met de Smartfloor kennis te maken. Zeker op de benen met de Smartfloor, kom in een paar tellen een gratis test doen; u kunt er baat bij hebben.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 15 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 16 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05