Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden. Foto:

Fitte hersenen met geheugentraining

Zorg

Naarmate we ouder worden, is het vaak te merken dat ons geheugen steeds meer afneemt. Regelmatige geheugentraining kan daarom helpen om de cognitieve functies te behouden en zelfs te verbeteren.

TWENTE - Het geheugen wordt slechter naarmate we ouder worden omdat er veranderingen in de hersenen plaatsvinden. Denk hierbij aan verminderde bloedtoevoer en minder verbindingen tussen cellen. Mensen merken dat zij wat trager denken, meer moeite hebben om de aandacht ergens op te houden, meer moeite hebben om dingen te onthouden en meer moeite hebben om op woorden te komen. 

Maar net als spieren, kan het brein getraind worden. Door regelmatige geheugenoefeningen te doen, worden de neurale verbindingen in de hersenen gestimuleerd. Bovendien kan een actief brein de kans op dementie verkleinen of de symptomen vertragen (bron: Alzheimer Nederland).

Spellen
Er zijn verschillende soorten geheugentraining die ouderen kunnen helpen om hun mentale scherpte te behouden. Dit kan door middel van bepaalde spelletjes, zoals kruiswoordpuzzels, sudoku, schaken, dammen legpuzzels en memory spellen. Een activiteit die vereist dat mensen nadenken terwijl zij bewegen werkt misschien zelfs nóg beter. Activiteiten die het brein uitdagen door steeds weer nieuwe vragen op te roepen stimuleren de hersenactiviteit.

Sociale interactie
Sociale activiteiten zijn ook stimulerend voor het brein. Samen koffiedrinken, een verjaardagskaart sturen of samen een kaartje leggen: sociale contacten onderhouden helpt met het stimuleren van de hersenen en biedt tevens emotionele ondersteuning. Er zijn ook studiekringen voor senioren die gericht zijn op het actief bezig te zijn met de hersenen. Denk hierbij aan het bespreken van actualiteiten, wat men bezighoudt en het verdiepen in bepaalde onderwerpen.

Herhalen en opschrijven
Een manier om het geheugen te trainen is herhalen en opschrijven. Neem een boodschappenlijstje mee naar de supermarkt zodat niks vergeten wordt. Ook voor afspraken maken is het opschrijven in een agenda (digitaal of papier) heel handig. Dit kan mentale rust geven, omdat alle afspraken opgeschreven staan. Een nieuwe naam onthouden? Herhaal deze dan een paar keer in je hoofd. Wat ook kan helpen is om ezelsbruggetjes te linken aan iets wat iemand moet onthouden. Bijvoorbeeld door er een rijmpje of liedje van te maken.

Levensstijl
Naast deze directe geheugentraining is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl. Regelmatige lichaamsbeweging, een gebalanceerd dieet en voldoende slaap dragen allemaal bij aan een gezonde hersenfunctie.

Een gebalanceerd dieet bestaat uit het eten van bepaalde vitamines, antioxidanten en vetzuren. Denk hierbij aan vette vis zoals zalm, bladgroenten, noten en zaden, eieren, kurkuma, bessen, volle granen en zelfs donkere chocolade (met een hoog cacaopercentage) kan het geheugen vitaal houden.

Geheugentraining is niet alleen belangrijk voor het behouden van de mentale scherpte, maar het kan ook bijdragen aan een positievere levenservaring omdat mensen actiever bezig blijven. Door diverse vormen van geheugentraining toe te passen in het dagelijkse leven, kunnen ouderen hun geestelijke gezondheid ondersteunen.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 16 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 17 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05