Poëzie is tegenwoordig veel meer dan 'met een boekje in een hoekje'; juist ook poëziefestivals zijn populair.
Poëzie is tegenwoordig veel meer dan 'met een boekje in een hoekje'; juist ook poëziefestivals zijn populair. Foto: Shutterstock

Een rijk leven als inspiratiebron voor dichtkunst: de Poëzieweek!

Cultuur

Van 25 tot en met 31 januari is weer de landelijke Poëzieweek. Het is de twaalfde editie, met dit jaar als thema ‘Thuis’. Er zijn allerlei leuke activiteiten om poëzie te beleven - maar ook om zélf aan de slag te gaan. 

TWENTE - Poëzie is niet een aspect van cultuur waar de meeste mensen actief aan denken. Poëzie is vaak iets wat je overkomt; waar je toevallig bij in de buurt bent of wat je ‘opgedrongen’ is. Zo zijn we allemaal wel bekend met het fenomeen van het Sinterklaasgedicht, de zoetsappige gedichten bij een huwelijk of de goedbedoelde dichtfrases die menig oppervlak in de openbare ruimte opvrolijken.

Poëzie leeft
Ook de Stichting Lezen dook in het verleden geregeld in deze materie. Zo werd in 2017 een uitgebreid onderzoek gehouden naar de belevenis van poëzie en het imago. Hierin concludeerde men dat de meeste mensen poëzie vooral ‘zomaar’ ergens tegenkomen, maar ook dat er daadwerkelijk groeiende interesse was voor dingen als poëziefestivals. Poëzie is ook vooral een sociaal iets, wat mensen in een groep of collectief ervaren. Verder maakte het onderzoek ook duidelijk dat vrouwen meer binding hebben met poëzie dan de mannen: ze lezen het vaker, schrijven het vaker en geven ook vaker bijvoorbeeld een poëzieobject cadeau.

Poëzie en senioren
Dichtkunst heeft een prikkelende werking. Ook voor senioren heeft het ervaren of zelfs schrijven van poëzie voordelen; het is een manier om herinneringen op te halen, het zet je aan het denken en kan je verrassende emoties ontlokken. Er zijn dan ook diverse projecten (geweest) met als doel om senioren en dichtkunst aan elkaar te koppelen. Het SCHRIJVEN van gedichten kan tevens bijdragen aan het verwerken van emoties en het prikkelt je creativiteit in de brede zin. Ook hier moedigen we u als lezer graag aan om het eens zélf te proberen. Immers, een rijk geleefd leven moet de nodige inspiratie bevatten voor mooie gedichten. Bovendien hoef je ze ook niet met een ander te delen; ook schrijven voor je eigen genot en reflectie is een zinnige bezigheid.

Meer weten?
Wilt u iets meer weten over de diverse poëzie-activiteiten in het kader van de Poëzieweek? Kijk dan op: www.poezieweek.nl. Daarnaast zijn via websites als www.schrijvenonline.org tips te vinden voor het schrijven.

Neem altijd contact op met de huisarts als je het bewustzijn hebt verloren na een val.
Veilig thuis: Creëren van een valvrije omgeving voor ouderen 11 uur geleden
Ook senioren zijn steeds vaker online op zoek naar nieuwe contacten. Dit brengt wel risico's met zich mee.
Senioren lopen groter risico op datingfraude: pas dus goed op! 19 feb, 13:36
Laat uw ogen regelmatig controleren, zeker wanneer u het idee hebt dat er iets mis is.
Praat met uw arts over oogklachten 18 feb, 13:33
De Maas bij Cuijk.
Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land 17 feb, 13:29
Schaken combineert sociale interactie met een spel dat steeds weer nieuwe vragen oproept en is daarom een goede manier om het brein actief te houden.
Fitte hersenen met geheugentraining 17 feb, 10:25
Jeroen Schopman.
Cursusaanbod bij de bibliotheek helpt iedereen digitaal meedoen! 16 feb, 16:23
Ook Trudy ging al digitaal! (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Werk ook aan het verbeteren van je eigen digitale vaardigheden 16 feb, 15:20
De toppers van deze week 'Poor Things' en 'Dune (Part One)' zijn lang genoeg voor een grote popcorn.
Filmreviews: nu in de bioscoop 16 feb, 14:39