Poëzie is tegenwoordig veel meer dan 'met een boekje in een hoekje'; juist ook poëziefestivals zijn populair.
Poëzie is tegenwoordig veel meer dan 'met een boekje in een hoekje'; juist ook poëziefestivals zijn populair. Foto: Shutterstock

Een rijk leven als inspiratiebron voor dichtkunst: de Poëzieweek!

Cultuur

Van 25 tot en met 31 januari is weer de landelijke Poëzieweek. Het is de twaalfde editie, met dit jaar als thema ‘Thuis’. Er zijn allerlei leuke activiteiten om poëzie te beleven - maar ook om zélf aan de slag te gaan. 

TWENTE - Poëzie is niet een aspect van cultuur waar de meeste mensen actief aan denken. Poëzie is vaak iets wat je overkomt; waar je toevallig bij in de buurt bent of wat je ‘opgedrongen’ is. Zo zijn we allemaal wel bekend met het fenomeen van het Sinterklaasgedicht, de zoetsappige gedichten bij een huwelijk of de goedbedoelde dichtfrases die menig oppervlak in de openbare ruimte opvrolijken.

Poëzie leeft
Ook de Stichting Lezen dook in het verleden geregeld in deze materie. Zo werd in 2017 een uitgebreid onderzoek gehouden naar de belevenis van poëzie en het imago. Hierin concludeerde men dat de meeste mensen poëzie vooral ‘zomaar’ ergens tegenkomen, maar ook dat er daadwerkelijk groeiende interesse was voor dingen als poëziefestivals. Poëzie is ook vooral een sociaal iets, wat mensen in een groep of collectief ervaren. Verder maakte het onderzoek ook duidelijk dat vrouwen meer binding hebben met poëzie dan de mannen: ze lezen het vaker, schrijven het vaker en geven ook vaker bijvoorbeeld een poëzieobject cadeau.

Poëzie en senioren
Dichtkunst heeft een prikkelende werking. Ook voor senioren heeft het ervaren of zelfs schrijven van poëzie voordelen; het is een manier om herinneringen op te halen, het zet je aan het denken en kan je verrassende emoties ontlokken. Er zijn dan ook diverse projecten (geweest) met als doel om senioren en dichtkunst aan elkaar te koppelen. Het SCHRIJVEN van gedichten kan tevens bijdragen aan het verwerken van emoties en het prikkelt je creativiteit in de brede zin. Ook hier moedigen we u als lezer graag aan om het eens zélf te proberen. Immers, een rijk geleefd leven moet de nodige inspiratie bevatten voor mooie gedichten. Bovendien hoef je ze ook niet met een ander te delen; ook schrijven voor je eigen genot en reflectie is een zinnige bezigheid.

Meer weten?
Wilt u iets meer weten over de diverse poëzie-activiteiten in het kader van de Poëzieweek? Kijk dan op: www.poezieweek.nl. Daarnaast zijn via websites als www.schrijvenonline.org tips te vinden voor het schrijven.

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 13 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 15 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05