Afbeelding

Luie oorhaartjes hebben hoorapparaat nodig!

Algemeen

Het afgelopen jaar heb ik samen met 170 ouderen en 60 collega’s een boek geschreven waarin alles besproken is wat van pas kan komen bij ouder worden. Ook de keuze van de onderwerpen werd door hen gemaakt. Het meest gekozen onderwerp was slechthorendheid!

Minder goed horen is een aandoening die veel invloed heeft op de kwaliteit van leven. Mensen kunnen zich eenzaam gaan voelen doordat ze minder goed mee kunnen doen in gesprekken en deze zelfs gaan vermijden. Slechthorendheid kan daarnaast erg vermoeiend zijn zowel voor de persoon die minder goed is gaan horen, als voor de mensen eromheen.

De achteruitgang van het gehoor bij ouderen wordt ook wel ouderdomsslechthorendheid of presbyacusis genoemd. De belangrijkste oorzaak is het verdwijnen van de trilhaartjes in het binnenoor, die geluidstrillingen overbrengen.

Wat veel mensen niet weten, is dat de trilhaartjes in het oor ‘conditie’ kunnen verliezen. Dat verlies kan onherstelbaar zijn. Dat betekent dat hoe langer je wacht met het versterken van het gehoor door een hoortoestel, hoe minder prikkels de geluidshaartjes ontvangen en hoe sneller deze (definitief) achteruitgaan.

Je hebt niet alleen je oren nodig om te kunnen horen. Het is ook belangrijk dat je aandacht, je geheugen (om de vorige zinnen te onthouden) en zelfs je ogen zo goed mogelijk in orde zijn. Het werkt overigens ook andersom; als je minder goed hoort, lijkt je geheugen soms slechter te zijn dan het in werkelijkheid is. Eenvoudigweg omdat je een deel van alle informatie die op je afkomt, niet meekrijgt. Om meerdere redenen is het dus belangrijk om op tijd een hoorapparaat aan te schaffen!

En wat het boek betreft; ik ben nu op zoek naar een uitgever. Via mijn site kun je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen: www.esterbertholet.nl.

!
Afbeelding
Service centraal bij Phone House Enschede 3 uur geleden
Afbeelding
Digi-veiligheid kan beter voor senioren 8 uur geleden
Afbeelding
“Wat een ander ervan denkt, maakt ons helemaal niets uit!” 7 dec, 19:11
Afbeelding
Ontruimingen Twente: snel en betrouwbaar een leeg pand 7 dec, 12:09
Afbeelding
Kerstkaartenactie 7 dec, 08:06
Afbeelding
Sokken breien voor een goed doel 6 dec, 17:04
Afbeelding
Voorwoord Herman Pieper 6 dec, 12:03
Afbeelding
Heel wat doen voor een rechtvaardig pensioen, doe mee! 7 okt, 19:07