Afbeelding

Gestoofde zuurkool met Eisbein

Algemeen

Ineke Clark is met haar cateringbedrijf “Gezina Maria” een bekend culinair gezicht. In deze rubriek deelt zij haar heerlijke recepten, voorzien van een anekdote passend bij het recept.

Ik vond zuurkool als kind echt niet lekker. Maar dat lag meer aan de kookkunst van mijn moeder dan aan de zuurkool. Ik had wel een hele lieve moeder want ik kreeg altijd iets anders te eten als er zuurkool op het menu stond. Maar ik was ook nogal een verwend nest. Nu vind ik zuurkool heerlijk en dat is gekomen door, jawel mijn Indische schoonmoeder die de lekkerste zuurkoolgerechten maakte. Dit is wel mijn favoriet, Gestoofde zuurkool met Eisbein.

- 750 gram zuurkool
- 6 jeneverbessen geplet
- vers gemalen peper
- volle theelepel karwijzaad
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel bruine suiker
- runderbouillon
- witte wijn
- 1 flinke ui
- 140 gram gerookt spek

Smelt een flinke klont boter en bak daarin het spek, haal het spek eruit als het mooi bruin is en bak vervolgens in het spekvet de uien op klein vuur tot ze gaan karamelliseren. Voeg vervolgens de zuurkool, spek, kruiden en de suiker toe en roer goed om. Vervolgens een gedeelte van de bouillon en de wijn en houd de rest achter om zo nodig toe te voegen als het te droog wordt. Deksel op de pan en vervolgens een half uur stoven op zacht vuur. Maar mag ook wel langer; dit is persoonlijk. Ik vind het lekker als de zuurkool zacht is.

Serveer daarbij of een lekkere aardappelpuree of kook vastkokende aardappels (bv Annabelle of Nicola) gaar in de schil. Pel ze en verwarm ze in flink wat boter met spekjes. De allerlekkerst Eisbein koop ik kant en klaar bij slager Huesmann in Nordhorn.

Afbeelding
!
Afbeelding
Service centraal bij Phone House Enschede 2 uur geleden
Afbeelding
Digi-veiligheid kan beter voor senioren 7 uur geleden
Afbeelding
“Wat een ander ervan denkt, maakt ons helemaal niets uit!” gisteren
Afbeelding
Ontruimingen Twente: snel en betrouwbaar een leeg pand 7 dec, 12:09
Afbeelding
Kerstkaartenactie 7 dec, 08:06
Afbeelding
Sokken breien voor een goed doel 6 dec, 17:04
Afbeelding
Voorwoord Herman Pieper 6 dec, 12:03
Afbeelding
Heel wat doen voor een rechtvaardig pensioen, doe mee! 7 okt, 19:07