Foto: Picasa

Kracht Ergotherapie De wereld gaat opnieuwvoor u open!

Het valt op dat senioren ondanks dat ze zijn gevaccineerd meer en meer vereenzamen. Ouderen durven de dagelijkse activiteiten niet weer op te pakken. Steeds meer ouderen geraken in de problemen, omdat ze het huis niet uit durven. Voor ons is de tijd van het bezoek aan grootschalige evenementen voorbij, dat weten we en ervaren we. Maar de draad van het bestaan vasthouden en waar nodig herstellen moet de opdracht zijn.

Verwaarloosde contacten herstellen via Mail, Skype, of Facetime of pak gewoon de telefoon en bel. Deels krabbelen we terug naar de tijd van toen, maar het zal nooit weer zo zijn als het is geweest. Toch worden er mogelijkheden geboden die bereiken dat de eenzaamheid wordt buitengesloten. In elke stad of dorp staat kunst en cultuur in de etalage. Ook bij u in de buurt zijn de komende maanden mini optredens en nog gratis ook. De oproep om de dagelijkse activiteiten weer op te pakken krijgt echter bij velen geen gehoor. Maar gelukkig niet alle senioren laten toe dat de eenzaamheid bij ze binnendringt. 

Zo ook niet bij mijn vriend Herman (90). Voor enkele maanden geleden was ik bij hem op bezoek. Hij moest zijn auto wegdoen van zijn dochter, maar wilde het niet. Sinds kort is mede op het initiatief van Kaliber Kunstenschool, Fit – Art, Impuls en de gemeenten Oldenzaal en Enschede een mannenpraattafel gestart. Mannen die de handschoen wel opnemen en de eenzaamheid niet toelaten. Praten over van alles en nog wat. En Herman vertelde met pijn in zijn hart onlangs dat hij de auto weg heeft gedaan naar zijn kleinzoon; hij rijdt nu in een scootmobiel. 

Dat ging niet zomaar. Maar met behulp van Kracht Ergotherapie slaagde hij voor de rijvaardigheidstest met de scootmobiel. Herman is vol lof over de opgedane ervaring met Kirsten oude Ophuis, ergotherapeut en handtherapeut. Zij is er voor iedereen die lichamelijke en/of mentale klachten ondervindt waardoor de dagelijkse activiteiten niet optimaal uitgevoerd kunnen worden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: het kunnen bezoeken van sociale contacten of zelfstandig naar de supermarkt of de kapper gaan. “Wij begeleiden, behandelen en adviseren onder andere bij mobiliteitsproblemen in en rondom de woning. Samen wordt er gekeken wat de vervoersbehoefte is en welk vervoershulpmiddel de meest geschikte oplossing is”, aldus Kirsten.

Voorbeelden hiervan zijn de scootmobiel of een aangepaste (driewiel) fiets. “Wij hebben de mogelijkheid dit samen met onze cliënten uit te proberen. Ook begeleiden wij mensen met de aanschaf van het hulpmiddel of een aanvraag bij de Wmo. Als het hulpmiddel wordt geleverd verlenen wij scootmobiel- en fietstrainingen zodat mensen veilig en zelfstandig met het hulpmiddel om leren gaan.” De scootmobiel is immers wezenlijk anders dan een auto. Bij de training is de scootmobiel uitgerust met een stopknop, zodat de ergotherapeut bij een risicovolle situatie op de knop kan drukken en hem tot stilstand kan brengen.

“De trainingen starten wij altijd met de basisvaardigheden; vooruitrijden, bochten maken, doseren van het gas etc. Als deze basisvaardigheden onder de knie zijn, gaat de ergotherapeut op de fiets mee met de cliënt het verkeer in. De situaties worden moeilijker: kruispunten, oversteekplaatsen of het winkelcentrum. Wel zijn het altijd plaatsen die onze cliënten graag willen bezoeken met het vervoershulpmiddel, de bestemming moeten uiteraard passen bij de cliënt.” Ergotherapie zit in de basisverzekering en wordt, afhankelijk van uw zorgverzekering, minimaal 10 uur per jaar vergoed. Het eigen risico wordt wel altijd eerst aangesproken. Kracht Ergotherapie heeft vestigingen in Oldenzaal, Hengelo, Almelo, Goor, Diepenheim, Haaksbergen, Borne, Eibergen, Delden en Enschede.

Soms moet je even over de drempel heen stappen en de goede raad van anderen volgen. Zo ging het ook met Herman van der Toorn. Samen met zijn dochter en ergotherapeut Kirsten ging hij op bezoek bij de vestiging van Meyra aan de Granaatstraat 35 in Hengelo. Hier zorgde het deskundige personeel van Meyra samen met Kirsten voor adequate voorlichting en advies voordat tot aanschaf van de scootmobiel werd overgegaan. “Ons personeel is vakkundig geschoold om een gedegen advies te geven over het aan te schaffen hulpmiddel. Maar de begeleiding en advisering van en door de ergotherapeut maakt de eventuele beslissing over het aan te schaffen hulpmiddel compleet”, aldus vestigingsmanager Herbert Wender van Meyra Retail & Servicev B.V. “Hier aan deze tafel worden met en voor mensen met een of meerdere beperkingen beslissingen genomen, die er voor zorgen dat de wereld opnieuw voor ze opengaat.” Kijk op: www.meyra.nl of bel: 074-2455454.

Meer berichten