Foto: Shutterstock

Bij onweer en bliksem

Senioren wandelen en fietsen veel en in Nederland bent u nooit helemaal zeker dat u het droog houdt op uw wandel- of fietstochten. Een nat pak is dan het resultaat, wat uiteraard heel vervelend is. Het wordt heel anders bij onweer en bliksem. Het is dan verstandig om onderstaande adviezen ter harte te nemen. Het advies komt van Sportzorg Nederland / Sportgeneeskunde Nederland.

Met de ’tien seconden regel‘ kunt u inschatten wanneer u moet schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijd tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui.

Zoek dekking
Niet bij een boom of lantaarnpaal of in de buurt van open water. Voorafgaand aan de eigenlijke bliksem stroomt er al een onzichtbare elektrische lading vanuit de wolken naar de aarde, maar ook vanuit de aarde omhoog naar de wolken. Die laatste stroom maakt bij voorkeur gebruik van bomen, palen, gebouwen en fietsers in open veld. In open landschap is de greppel een goede schuilplaats. Bevindt u zich in het bos? Zoek dan de laagste bomen op. Als u zich dicht in de buurt van open water bevindt, is het zaak daar zo ver mogelijk uit de buurt te gaan. Ook belangrijk: bushokjes bieden géén bescherming. Blijf ook minimaal 3 meter afstand van enig hekwerk en - wellicht ten overvloede - steek absoluut geen paraplu op. Zorg ook dat u zich niet in de buurt van uw fiets bevindt of deze aan de hand vast hebt.

De hurkzit
Neem een hurkzit aan, met de benen en voeten bij elkaar, de armen om de knieën en het hoofd zo laag mogelijk. Ga nooit liggen! Een blikseminslag veroorzaakt een fikse spanning in de grond. Wie wijdbeens staat (en geen rubberlaarzen draagt) loopt de kans dat de wegvloeiende stroom door zijn benen gaat lopen, door het ene omhoog en het andere weer omlaag - een tamelijk onprettige ervaring.

Sieraden af
Doe verder kettingen en/of sieraden af en houd de telefoon niet in de hand. Ze geleiden de opwaartse stroom te goed en trekken bliksem aan. Doe ook headsets uit de oren. Ze zijn te klein om bliksem aan te trekken, maar er zijn aanwijzingen dat de draadjes de klap naar de oren en hersenen geleiden.

Ruud Hoemakers

Belangenbehartiger KBO PCOB Overijssel

Meer berichten