Foto: Snehal Jeevan Pailkar / Shutterstock.com

De E-Bike

Een E-Bike is eigenlijk een fiets met een elektrische hulpmotor. Deze kan en mag niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. Om ook nog te genieten van de omgeving is de juiste snelheid tussen de 18 en 20 kilometer per uur. Pas uw snelheid aan in het gebied waar u fietst.

Om veilig te fietsen is het belangrijk om enkele basisregels in acht te nemen. Denk aan de remafstand, hoe harder u fietst hoe langer de remafstand is. Houd altijd voldoende afstand op uw voorganger, minimaal 2 seconden. Alleen naast elkaar fietsen als er voldoende ruimte is. Als u gaat inhalen, dan achter elkaar gaan fietsen. Geef mensen die u willen inhalen de ruimte om in te halen. Als u naast elkaar fietst let dan op dat de sturen niet naast elkaar komen, bij het links en rechtsaf slaan kan het anders gebeuren dat de sturen in elkaar haken. U mag maximaal met z’n tweeën naast elkaar fietsen, rekening houdend dat u het overige verkeer niet hindert. Geef altijd duidelijk richting aan, zodat uw mede-weggebruikers weten wat u gaat doen. Praten met elkaar is gezellig, maar blijf het verkeer goed in gaten houden. Weet u wanneer u voorrang heeft en niet? Komt u uit een onverharde weg en u wilt een verharde weg oprijden dan moet u alle voertuigen op de verharde weg voorrang verlenen. Al heeft u voorrang blijf goed opletten, want voorrang krijgt en neemt u niet.

Zet uw versnelling in een lage stand als u weg wilt fietsen. U kunt dan makkelijker wegrijden zonder inspanning en gaat u minder snel slingeren. Zorg dat u altijd met beide voorvoeten op de grond kunt staan als u stil staat. Ga niet leunen op een hek of zoek geen steun bij een lantaarnpaal. U kunt dan sneller vallen dan u denkt. Hang tassen nooit aan het stuur, maar gebruik bijvoorbeeld fietstassen op de bagagedrager. Verdeel het gewicht gelijk. Moeite met over de schouder kijken? Kies dan voor een goede fietsspiegel. Geen telefoongesprek voeren op de fiets en zeker ook niet in de hand houden, zet het toestel uit tijdens het fietsen. U kunt bekeurd worden.

Goede staat
Het is ook belangrijk dat uw fiets in goede staat is voor veilig fietsplezier. Zo moet de bel goed werken. Het stuur dient goed vast te staan en op de juiste hoogte. De fiets moet ook voorzien zijn van reflectoren op de banden, trappers en achterkant van de fiets. Test de werking van de remmen voor u een langere rit maakt. Kijk de ketting na of deze last heeft van roestvorming of niet meer strak hangt. Verder dienen de banden in goede staat te zijn én op de juiste spanning. Voor het behoud van de accu is het belangrijk om de fiets niet in de volle zon te zetten. Laat verder uw fiets jaarlijks nakijken bij een goede fietsenmaker.

Geniet van uw fietstochten, maar doe het veilig!

Joop van Bel
Coördinator VVN Enschede
Voorlichter VVN regio Oost

Meer berichten