Sportschool zet in op vergrijzing

HENGELO - Nederland vergrijst en vaak wordt dat gezien als een maatschappelijk probleem. Maar slimme ondernemers spelen juist in op kansen. Zo ook Lucién Hoek (37), eigenaar van Hengelose sportschool Club-Life. Deze maand is Jan de nieuwe aanwinst in het oranje shirt van de club en de tweede 60-plusser in dienst. De gepensioneerde leraar en fitte zestiger weet een groeiende groep senioren aan te spreken met oude muziek en unieke begeleiding.

Steeds meer senioren vinden de weg naar een sportschool, want bewegen houdt ons mentaal en fysiek fit. We zitten niet altijd te wachten op hele jonge begeleiders of knallende house-muziek uit de speakers. Weinig sportscholen doen zoals Club-Life: senioren als begeleiders inzetten. En uit de speakers schalt regelmatig rustige muziek uit de jaren ‘70. Een unieke concurrentiepositie door onderscheidend vermogen, vindt Lucién.

Onderwijsachtergrond
Sinds begin juni is Jan de nieuwe begeleider. “Mijn droom was altijd om sportleraar te worden, maar helaas werd ik met 400 anderen in 1973 uitgeloot bij de sportopleiding in Tilburg.” Na een leven lang werken als leraar in het voortgezet onderwijs ging de vitale zestiger vorig jaar met pensioen. Hij sportte al bij de club, trok de stoute schoenen en stelde voor om op vrijwillige basis bezoekers te begeleiden. Daar had de eigenaar wel oren naar. “Het is zeker van toegevoegde waarde als onze begeleiders onze bezoekers spiegelen. Het gaat erom dat onze leden hun sport- en gezondheidsdoelen halen en bij ons staat persoonlijke aandacht centraal.”

Bewegen liever dan sporten
Jan heeft ook in de klas meegemaakt dat sommigen gemotiveerd zijn en goed gaan, terwijl anderen niet echt willen. “In sport is dat hetzelfde. Hoewel ik het liever over bewegen heb. Op elke leeftijd kun je op allerlei manieren bewegen. Zo hou ik mezelf fit in alle seizoenen en ook al had ik als wielrenner de voorkeur voor buiten sporten, ik ben het echt leuk gaan vinden.” En dat gunt hij iedereen. De mensen die hij in zijn eerste weken begeleidde variëren van iemand die revalideert na een ernstige ziekte, tot enkele 80-plussers en alles daar tussen in.

Het heeft nog zin
Bij het ouder worden is er merkbaar verlies aan spierkracht, waardoor het moeilijker wordt om bijvoorbeeld op te staan uit een stoel, trap te lopen, zware voorwerpen te dragen of een fles te openen. “Zelf merkte ik dat achterom kijken tijdens het wielrennen moeilijker werd”, meent Jan. Wetenschappers opperen dat aan sport doen dezelfde gezondheidseffecten heeft op oudere als op jongere leeftijd. Bijkomend voordeel: de effecten zijn sneller merkbaar. Al na drie tot zes weken goed oefenen is er verbetering bij het uitvoeren van gewone dagelijkse activiteiten.

Wandelen is niet genoeg
Regelmatig fysiek actief zijn heeft dus een positief effect, op zowel de afname van de spiermassa als het afweersysteem bij ouderen, meent ook Lucién. Senioren die regelmatig hun spieren oefenen hebben een grotere spiermassa, betere spierfunctie en minder ontstekingen. Nu en dan een wandeling maken is gewoon niet genoeg voor optimaal resultaat, meent Jan. “Een goed oefenprogramma bestaat uit oefeningen voor het uithoudingsvermogen, spierkracht en lenigheid.” Liefst met passender muziek voor de gerijpte muziekliefhebber.

Meer berichten