Zelfstandig wonen met zorg én privacy | Hart van Senioren
Foto:

Zelfstandig wonen met zorg én privacy

STAPHORST - Mantelzorg is de afgelopen twintig jaar steeds bekender geworden. Ouderen willen en kunnen op een hogere leeftijd zelfstandig blijven wonen en komen minder snel in een verzorgingstehuis terecht. Ze zijn gezonder, vitaler en gelukkiger wanneer ze deze zelfstandigheid kunnen behouden. Zeker met een stukje mantelzorg is dit goed mogelijk tot op hoge leeftijd. Maar wanneer de mantelzorger en zorgontvanger verder van elkaar af wonen is dit lastiger. Een mantelzorgwoning van Duntep kan dan uitkomst bieden.

In heel Overijssel kennen we de term noaberschap; als goede buren naar elkaar omkijken en voor elkaar zorgen. Het is een belangrijk aspect van de gemeenschapszin. Mantelzorg - het zorgen voor een naaste in uw omgeving, bijvoorbeeld een familielid, kennis, vriend of buur - is hier een uitvloeisel van. Hoewel exacte cijfers lastig zijn, schat het Sociaal en Cultureel Planbureau dat 1 op de 3 mensen van 16 jaar en ouder informele hulp geeft. En met een toenemende vergrijzing zal dit aantal stijgen.

Praktische problemen
Vaak kiest men ervoor om zo lang mogelijk in de eigen woning te blijven wonen; dit is immers een heel vertrouwde plek. Maar dit brengt wel praktische problemen met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer deze woning aangepast moet worden met trapliften, wanneer er veel drempels zijn, wanneer de badkamer niet afgestemd is op een zorgbehoefte. Een bestaande woning geschikt maken voor zorgbewoning is niet eenvoudig, laat staan goedkoop. Bovendien kan dit lastig zijn voor de mantelzorger, die soms verder moet reizen dan praktisch is.

De mantelzorgwoning
Een alternatief dat nog niet zo bekend is, zijn mantelzorgwoningen. Dit zijn mobiele woningen van maximaal 100 vierkante meter die onder voorwaarden vergunningsvrij geplaatst kunnen worden in de tuin of op een erf; sinds 2014 bestaat wetgeving om dit mogelijk te maken. Zo kan de zorgontvanger dicht bij de zorgverlener wonen, met behoud van een stukje privacy en zelfstandigheid. Bovendien kan een zorgwoning zo geheel afgestemd worden op de zorgbehoefte. Het bedrijf Duntep in Staphorst heeft ruim 60 jaar ervaring in de bouw van stacaravans, wat doorontwikkeld werd tot volwaardige mobiele chalets die geleverd worden in binnen- en buitenland. De mantelzorgwoning is hun nieuwste innovatie voor zelfstandig wonen met een zorgbehoefte.

Geheel naar wens
Een mantelzorgwoning van Duntep heeft diverse praktische voordelen. Zo is deze geheel naar wens samen te stellen, zowel qua stijl, indeling, comfort en de specifieke zorgbehoefte. De gehele woning is gelijkvloers en zonder drempels voor een optimale toegang. Verder kunnen bijvoorbeeld de badkamer en keuken zo aangepast worden dat deze gemakkelijk bruikbaar zijn met een rolstoel. Ook de nodige comfort-aanpassingen zoals een airco of vloerverwarming zijn mogelijk. De aankleding van de woning binnen en buiten kan geheel afgestemd worden op de omgeving; van modern tot klassiek. Geen mogelijkheid is te gek. Duntep nodigt u van harte uit om eens een kijkje te nemen in Staphorst waar zij deze woningen bouwen, waar alle mogelijkheden getoond kunnen worden.

Voorwaarden
Het bijplaatsen van een mantelzorgwoning is wel aan diverse voorwaarden verbonden. Zo moet er een concrete mantelzorgrelatie zijn tussen de bewoner en eigenaar van de tuin of erf waar de woning komt. De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal 1 huishouden van 2 personen en wanneer er geen mantelzorgrelatie meer is, mag de woning niet meer als zodanig gebruikt worden. De woning mag alleen bij een bestaande woning in de tuin of op het achtererfgebied geplaatst worden en de maximale oppervlakte is dan 100 vierkante meter. Ook het plaatsen van een pré-mantelzorgwoning is mogelijk vanaf uw 67e levensjaar, wanneer er nog geen concrete mantelzorg is. Voorwaarden hiervoor verschillen echter per gemeente.

Advies en ondersteuning
Hoewel de wetgeving vrij duidelijk is over de voorwaarden, kan men bij plaatsing van een (pré)mantelzorgwoning toch tegen praktische problemen aanlopen. Zo zijn niet alle gemeenten even goed bekend met deze mogelijkheid. Bovendien zijn er soms speciale regels voor beschermde dorpsgezichten, streekgebieden en bij monumenten. Tevens dienen in sommige gevallen buren betrokken te worden bij dit proces en het aanvragen van een eigen huisnummer is in sommige gevallen ook noodzakelijk en/of wenselijk. Het advies is om altijd eerst contact op te nemen met uw gemeente voor u een woning laat plaatsen. Duntep's ervaring met het plaatsen van deze mantelzorgwoningen is hierbij van grote waarde. Komt u er bij de gemeente niet uit? Zij kunnen dan helpen met advies om uw woning geplaatst te krijgen.

Denk op tijd na
Het is een gegeven dat mensen vaak pas nadenken over mogelijkheden zoals woningaanpassingen en mantelzorgwoningen wanneer het moment daar is. Wanneer het allemaal ineens slechter gaat. Dit is eigenlijk heel jammer; er moet dan van alles geregeld worden in een korte tijd, wat niet praktisch is. Het is daarom verstandig om al vroeger na te denken over uw toekomstige wensen. Hoe wilt ú graag gezond, vitaal en aangenaam zelfstandig blijven wonen? Kan een mantelzorgwoning ook voor u uitkomst bieden? Vanwege de praktische zaken kan plaatsing van een mantelzorgwoning enkele maanden tot een jaar in beslag nemen. Wacht hier dus niet te lang mee.

Vraag een brochure aan
Duntep helpt u graag met al deze praktische vragen. U kunt zich al oriënteren via de website www.duntep.nl of bel voor informatie met 0522 441372. Zij kunnen u een uitgebreide brochure toesturen over alle mogelijkheden voor een mantelzorgwoning op maat. Deze geeft dan ook uitgebreide informatie over regelgeving, praktische zaken en meer.

Meer berichten