Wensen in vervulling laten gaan, óók in de coronatijd | Hart van Senioren
Foto: Shutterstock.com

Wensen in vervulling laten gaan, óók in de coronatijd

HENGELO - Een gezond mens heeft vaak vele wensen. Maar naar mate het slechter gaat met de gezondheid worden ook de wensen minder en eenvoudiger. Voor veel mensen is een laatste wens iets waar een ander niet eens bij stil zou staan: een bezoekje aan een museum. Nog een keer een dagje naar het strand. Of aanwezig zijn bij het huwelijk van je kleinkind. Deze 'gewoon bijzondere' wensen vervult de WensAmbulance Oost-Nederland.

Deze stichting werd opgericht in 2007 door Cor en Monique Havelaar, toen nog als de Twentsewens Ambulance. Hun doel? Bijzondere wensen in vervulling laten gaan voor mensen die afhankelijk zijn van liggend vervoer. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die bijvoorbeeld (pre)terminaal of ernstig ziek zijn, maar ook anderen die afhankelijk zijn van liggend vervoer kunnen gebruik maken van deze mogelijkheid. Met gedoneerde ambulances en vrijwilligers begonnen zij ritten uit te voeren. Er bleek een grote behoefte aan zo'n voorziening; de reguliere ambulancezorg kan immers niet ingezet worden voor dit soort bijzondere ritten.

Professionalisering
Door de jaren heen groeide de Twentsewens Ambulance; zowel qua organisatie als het aantal vervulde wensen. In 2018 werden 125 wensen vervuld, in 2019 al ruim 200. En de ambitie is om door te groeien naar straks 400 wensritten per jaar. Om een en ander in goede banen te leiden werkte de organisatie ook aan verdere professionalisering. Na diverse omzwervingen en tegenslagen namen zij in 2018 een nieuwe locatie in Hengelo gebruik; een mooie uitvalsbasis voor opslag van de ambulances, benodigde materialen en een ontmoetingsplek voor de vrijwilligers. Tegenwoordig bestaat de organisatie uit een sterke bestuurslaag - eveneens allemaal vrijwilligers -, een general manager en diverse commissies die gaan over praktische zaken zoals promotie, administratie, het wagenpark en de financiën. Als onderdeel van deze groei en professionalisering werd ook de naam veranderd naar WensAmbulance Oost-Nederland. Het werkgebied is namelijk een stuk breder dan Twente en de nieuwe naam maakt dit laagdrempeliger voor mensen buiten deze regio.

Hebt u een wens?
Wanneer u of een naaste een bijzondere wens heeft, kunt u contact opnemen met de WensAmbulance Oost-Nederland. Op www.wensambulance.nl kunt u hiervoor een aanvraag indienen. Met deze uitgebreide vragenlijst krijgt men dan een goed beeld van zowel de wens als de benodigde ondersteuning. De stichting beschikt over BIG-geregistreerde verpleegkundigen die een passend niveau van zorg kunnen bieden tijdens de wensritten wanneer dit noodzakelijk is. Zo bent u zeker van een veilige invulling van uw bijzondere wens. Momenteel voeren zij nog steeds deze wensritten uit. Wel benadrukt de stichting dat er helaas momenteel géén coronapatiënten vervoerd kunnen worden uit veiligheidsoogpunt.

Promotie
WensAmbulance Oost-Nederland zet ook sterk in op promotie. Zo bezoeken zij vele scholen, ondernemers en verenigingen om presentaties te geven over hun werk. Daarnaast zijn via social media en op de website inspirerende verslagen te lezen van wensen die in vervulling gingen. Zichtbaar zijn is voor de stichting erg belangrijk; de ambitie is immers om in de toekomst zoveel mogelijk wensen in vervulling te laten gaan voor mensen die hier behoefte aan hebben. Hoe meer mensen de stichting kennen, hoe meer wensen in vervulling gaan.

Steun de stichting
WensAmbulance Oost-Nederland ontvangt geen vaste subsidies; zij zijn geheel afhankelijk van donaties. Er zijn ook nu vele ondernemers en verenigingen die spontane acties houden om hen te steunen. Elke euro helpt bij het in vervulling laten gaan van een wens. De stichting blijft investeren in het zo goed mogelijk uitvoeren van deze wensritten. Zo is er de wens om nieuwe elektrische brancards aan te schaffen, een elektrische strandrolstoel en steun is welkom voor kosten zoals het trainen van vrijwilligers en onderhoud aan AED's. U kunt helpen bij dit goede werk; spontane donaties zijn van harte welkom. Diverse mensen hebben de stichting ook opgenomen in hun testament voor een legaat; een teken van waardering voor het goede werk dat zij doen. De stichting WensAmbulance Oost-Nederland is een ANBI-erkend goed doel, waardoor u zeker bent van een goede besteding van uw donatie.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het werk van WensAmbulance Oost-Nederland op: www.wensambulance.nl

Meer berichten