De Maas bij Cuijk.
De Maas bij Cuijk. Foto: Shutterstock

Fietsen langs de Maas: één van de mooiste fietstochten van ons land

Algemeen

De zon en de temperatuur is nog niet “je van het”, maar je merkt dat de dagen steeds langer worden. De winter maakt terugtrekkende bewegingen en de lente is in aantocht. De hazelaar begint al stuifmeel af te geven en de krokusjes verkennen schoorvoetend de gegeven ruimte. 

TWENTE - Als enthousiaste mooi weer-fietser begin ik toch de kriebels te krijgen. Niet dat ik meteen de e-bike uit de winterslaap haal, maar wacht nog even omdat er toch weer veel regen voorspelt wordt en dat is stukken minder. Regen tijdens het fietsen is voor “die hards” en niet aan mij besteed. Ik heb een keer een half uur in de stromende regen gereden en daarna nog 15 minuten de fietsen op het fietsenrek te zetten achter de auto. Ondanks een regencape van dat kleurige doorzichtige flinterdunne plastic, was alles kletsnat, het voelde of ik in het water was gevallen. Ik houd nu stevig de buienradar in de gaten voordat ik op de fiets stap.

Iconische regenrivier
Maar ik maak nu al plannen om langs de Maas te fietsen, de iconische regenrivier, die voor een deel de grens bepaalt tussen Nederland en België. De rivier, lengte 950 kilometer, die een enkele keer bijna droogvalt en meerdere keren een kolkende watermassa Nederland in stuwt met rampzalige gevolgen voor huis en haard. Vooral in het zuiden van Nederland laat het zich gelden en daar kan vele malen kanaliseren niet tegen op. Van een nietig stroompje bij de bron op het Plateau de Langres in Frankrijk tot een brede stroom die in het Hollandsche Diep uitmond en die weer in de Noordzee.

Inspiratie
Ik heb mij laten inspireren door het TV programma van omroep MAX: Langs de Maas met als gids Huub Stapel. Die heeft de Maas gevolgd vanaf de bron tot aan de monding in de Noordzee. Met zijn aanstekelijke vertelkunst volgde hij de rivier, met op diverse plekken langs de oever, verhalen die het weten waard zijn. Ik ga met echtgenote en nog een stel uit de familie hem achterna, maar we nemen de Nederlandse route vanaf Eijsden tot en met Gennep in Noord Limburg. Daarbij gaan wij ons nestelen in een mooi groot vakantiehuis Venderhof in Maaseik (Belgie). Hiervandaan kunnen we een aantal fietsroutes rijden langs de Maas, zonder de fietsen op het fietsenrek achter de auto te plaatsen. Maar nu eerst even wachten op de zomer voordat we langs de Maas fietsen.

Ruud Hoemakers

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 15 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 17 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05