Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veilig laden

Algemeen

Wist u dat dat een gemiddeld gezin 113 accu’s en batterijen in huis heeft? Wat te doen wanneer er iets gebeurd met een accu of batterij? In dit artikel geven wij u tips hoe om te gaan met het laden en onderhouden van accu’s en batterijen.

Telefoon, tablet, laptop

Iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, tablet of een laptop. Al deze apparaten dienen na een bepaalde periode opgeladen te worden. Doe dit op een bewaakt moment en een veilige plek. Tijdens het opladen zal het apparaat warm worden. Het is goed om er voor te zorgen dat het te laden apparaat zijn warmte kwijt kan. Laad daarom altijd op een harde ondergrond. Zo kan bijvoorbeeld uw telefoon of laptop voldoende ventileren. Laad bij voorkeur op een moment dat u thuis bent en wakker bent. Mocht er dan tijdens het laden iets gebeuren, dan bent u er snel bij. Wanneer u in de nacht laadt loopt u het risico dat u uw apparaat overlaadt. Het kan dan zo warm worden dat het begint te branden. Haal na het laden dan ook niet alleen uw apparaat van de lading, maar ook de stekker van de lader uit het stopcontact. Gebruik bij voorkeur ook altijd de originele lader. Deze zijn van een betere kwaliteit.

Fietsen

Laat uw accu ieder jaar door een deskundige onderhouden, zodat ook ongeziene schade op tijd wordt opgemerkt. Is de accu een keer gevallen? Laat dan ook deze deskundige er even naar kijken, er kan interne schade opgelopen zijn. Haal uw accu van de lader wanneer deze 100% geladen is. Dit verlengt de levensduur van uw accu. Net als bij de telefoon en tablet, gebruik alleen de geleverde lader. En ook deze lader moet de warmte die vrijkomt bij het laden kwijt kunnen. Leg hem daarom op stabiele, vrije en onbrandbare plek. Tip: hang een rookmelder op in de ruimte waar je je accu oplaadt.

Elektrische auto’s

Elektrisch aangedreven voertuigen zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Deze voertuigen moeten ook geparkeerd en opgeladen worden, en voor een deel vindt dit plaats in parkeergarages. De brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen is daarom een actueel onderwerp. De kans op het ontstaan van brand in een geparkeerd elektrisch aangedreven voertuig in een parkeergarage is waarschijnlijk niet groter dan in die in een voertuig dat wordt aangedreven door fossiele brandstoffen.

Het is noodzakelijk dat gebruikers van de parkeergarage weten hoe zij moeten handelen bij brand. Incidenten met elektrisch aangedreven voertuigen zijn op sommige punten anders dan die met fossiele brandstofvoertuigen. Praktische instructies aan bewoners/gebruikers van parkeergarages kunnen zijn:

1: Parkeer de auto bij een storing/foutmelding van het batterijmanagementsysteem niet in de garage maar neem contact op met de dealer/onderhoudsbedrijf.

2: Houd afstand bij het vrijkomen van gassen/rook.

3: Stop in geval van calamiteiten middels de noodknop het laadproces.

4: Alarmeer de brandweer en geef bij het melden van een incident aan de meldkamer van de brandweer door dat het een brand in een elektrisch aangedreven voertuig betreft.

5: Vang de brandweer op en voorzie ze van de noodzakelijke informatie.

Als het dan toch mis gaat...

Denk altijd aan je eigen veiligheid. En bel bij gevaar 112! Bij een lithium-ion batterij kan er een heftige ontbranding plaatsvinden. De gassen die hierbij vrijkomen zijn giftig. Adem deze dus niet in.

Wanneer er (waarschijnlijk) een probleem is met een batterij dan kun je dat aan de volgende signalen herkennen:

- Lekkende vloeistof
- (Overmatige) hitte
- Sterke geur
- Rook
- Vonken

Zie, ruik of voel je dit? Neem dan de volgende stappen:

- Stop onmiddellijk met gebruik van het apparaat en haal het apparaat los van de oplader.
- Breng het apparaat naar buiten en houd het uit de buurt van brandbare materialen, let op…doe dit alleen wanneer dit veilig kan!
- Bel 112 als er een heftige rookontwikkeling is of als er brand ontstaat. Bij twijfel, bel altijd 112!

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05