Afbeelding

Enschede Energie, lokale duurzame energie van en voor ons allemaal

Algemeen

ENSCHEDE - Helaas hebben steeds meer mensen te maken met energiearmoede. De energiekosten lopen enorm op en verdrukken andere kosten zoals die voor eten en drinken. Een deel van de huishoudens komt niet meer goed rond en belandt in armoede. De overheid heeft gelukkig enkele regelingen opgetuigd die de pijn wat verzachten. En zelfs dan blijven er mensen tussen wal en schip vallen. Daarom is het belangrijk om nu bezig te zijn met de toekomst.

Enschede Energie, van en voor inwoners van Enschede

Enschede Energie is een zogenaamde duurzame energiecoöperatie. We zijn een bedrijf wat eigendom is van onze leden. Daar hebben we er op dit moment zo’n 650 van. We hebben geen winstdoelstelling, maar een maatschappelijke doelstelling. Namelijk het zo duurzaam mogelijk maken van Enschede. Te beginnen bij de energievoorziening. De voorwaarde daarbij is dat we de financiële opbrengst zoveel mogelijk ten goede laten komen aan onze leden en aan maatschappelijke doelen binnen de gemeente Enschede. Ook u kan lid worden. Daarmee draagt u bij aan een duurzamer Enschede en tegelijkertijd verdient u een extraatje voor uw eigen portemonnee.

Een duurzame toekomst is belangrijk voor ons allemaal

Als we met z’n allen verduurzamen, kunnen we betaalbaar én comfortabel wonen. ‘De duurzaamste energie is de energie die je niet gebruikt’ zeggen we bij Enschede Energie altijd. Maar als je dan toch energie moet gebruiken moet die zo duurzaam mogelijk opgewekt zijn. Daar werken we aan met onze collectieve zonneprojecten. We hebben nu 26 grote daken vol gelegd met zonnepanelen die duurzame stroom opwekken. Ook zijn we bezig met zonnepanelen te leggen op drie weilanden binnen de gemeentegrenzen van Enschede. Met nog eens 6 à 7 projecten op daken, wekken we in 2023 in totaal voor zo’n 4.800 huishoudens duurzame stroom op!

Dat lijkt een heleboel, maar er zijn in Enschede ongeveer 80.000 huishoudens! Het is dus nog een heel karwei om heel Enschede te voorzien van duurzame stroom. Daarom is het belangrijk dat je je bij ons aansluit. Hoe meer leden we hebben, hoe meer duurzame energie we kunnen opwekken. Duurzame energie is nu en op de langere termijn een stuk goedkoper dan vieze, met fossiele middelen opgewekte energie.

Meedoen met zonneprojecten is laagdrempelig en voordelig. Het lidmaatschap van Enschede Energie kost slechts €10,- per jaar. Als lid kunt u op 2 manieren meedoen met onze zonneprojecten.

1. Neem als huishouden een buurtaandeel in een project bij u in de buurt

U legt als huishouden eenmalig €50,- in. Hiermee maakt u een zonneproject mede mogelijk. U ontvangt in ruil voor uw steun 15 jaar lang elk jaar een winstdeel van €50,- die we betalen met de stroomopbrengst van het project. Als u stroom en/of gas afneemt bij OM | Nieuwe Energie, dan ontvangt u voor dezelfde eenmalige inleg van €50,- 15 jaar lang een winstdeel van €100,- bij het eerste project waaraan u deelneemt. De eenmalige inleg verrekenen we met de eerste uitkering van de winstdelen. U hoeft dus geen enkel bedrag letterlijk te betalen aan ons, behalve de €10,- lidmaatschapskosten per jaar. 

Meer informatie over deze regeling vindt u op onze website: https://enschede-energie.nl/doe-mee-met-postcoderoos/. U kan ook langskomen op ons kantoor of bellen met één van onze medewerkers. Zij leggen u graag alles uit. Met deze regeling heeft u dus een netto winst van €40,- of €90,- per jaar uit uw lidmaatschap van Enschede Energie.

2. Investeer in certificaten van een zonneproject

Als u wat meer te besteden heeft kan u certificaten kopen van onze zonneprojecten. Een certificaat kost €100,- per stuk en u mag er per persoon maximaal 50 kopen. U ontvangt gedurende de looptijd van 15 jaar elk jaar een rente van 4% van uw inleg. Vanaf het 4e jaar starten we naast de rentebetalingen met de aflossing van het door jou ingelegde bedrag. Certificaten zijn overdraagbaar in een erfenis. Dus een investering loont ook op hogere leeftijd nog. 

Sluit je aan. Samen verduurzamen we Enschede.

Enschede Energie
Boulevard 1945, nr. 276, 7511 AH Enschede
Mail: info@enschede-energie.nl
Website: www.enschede-energie.nl 
Tel: 053 – 20 30 427

Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 15 uur geleden
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 16 uur geleden
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 19 apr, 14:00
Afbeelding
Gestoomde zalm met gebakken asperges en witte-wijnsaus 19 apr, 09:59
Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05