Ineke’s recept: Tietjes spek
AlgemeenIneke Clark is met haar cateringbedrijf “Gezina Maria” een bekend culinair gezicht. In deze rubriek deelt zij haar heerlijke recepten, voorzien van een anekdote passend bij het recept.
Tietjes spek
Dit heerlijke gerecht maak ik al wel 40 jaar. Toen mijn kleine nichtjes van toen het stuk buikspek voor het eerst van mij voorgeschoteld kregen riepen ze uit, oooh…. tietjes spek. En nu 40 jaar later noemen ze het nog steeds zo. Binnenkort ga ik met deze inmiddels grote nichtjes naar Australië op familiebezoek en ze hebben me doen beloven dat ik het ook daar ga maken voor onze familie. En nu maar hopen dat de varkens in Australië net zulke mooie tietjes hebben als onze Twentse varkens.
Ingrediënten:
1,5 kg buikspek met zwoerd aan een stuk
peper en zout
3 takken rozemarijn
tl tijm
olijfolie
4 uien
4 tenen knoflook
400 ml kippenbouillon
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 230°C. Droog het buikspek met keukenpapier en snijd met een scherp mes het zwoerd in repen van 1 cm in (niet in het vlees snijden). Bestrooi het vlees aan alle kanten flink in met peper, zout, rozemarijn en tijm. Masseer de kruiden zoveel mogelijk in de inkepingen van het vel.
Vet een ovenschaal in met olie, leg hierin de in vieren gesneden uien en knoflooktenen. Leg het buikspek hierop en zet de ovenschaal midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 140°C, giet een gedeelte van de bouillon erbij en bak het vlees ongeveer 3 uur (of langer) op deze temperatuur. Als de bouillon verdampt voeg je wat aan het vlees toe.
Na 3 uur draai je het vlees met de zwoerd kant naar boven en zet je het 10 tot 15 minuten onder de gril. Je ziet daarbij bubbels op het zwoerd komen en daardoor krijg je die heerlijke krokante korst. Blijf er wel bij, want het verbrand ook heel snel.
Recept is voor 4 tot 6 personen