Afbeelding
Foto: Shutterstock

Scootmobieler loopt een groot risico op de weg: doe een cursus!

Algemeen

Gebruikers van een scootmobiel of ander gehandicaptenvoertuig lopen een flink hoger risico op een fataal verkeersongeluk dan andere weggebruikers. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Minister Mark Harbers stuurde onlangs cijfers naar de Tweede Kamer over het ongevalsrisico van dit soort voertuigen. De cijfers zijn niet hoopgevend: in 2019 vielen er 42 verkeersdoden met een scootmobiel. In 2020 en 2021 waren dat er respectievelijk 34 en 32 door de coronamaatregelen. Wanneer de cijfers afgezet worden tegenover het gereden aantal kilometers blijkt dat er 275 gebruikers van gehandicaptenvoertuigen om het leven komen per miljard kilometer. Dat is flink hoger dan bijvoorbeeld motorrijders (50 doden) en brom- en snorfietsers (42).

Dat gebruikers van een scootmobiel een grotere kans hebben om betrokken te raken bij een fataal ongeval is niet echt raar. De gebruikers zijn immers disproportioneel vaak mensen met een kwetsbare gezondheid. Bovendien zorgen de lichamelijke factoren zoals verminderd zicht en verminderd reactievermogen voor een grotere kans op ongelukken. Verder is ook de verkeerskennis bij deze groep vaak minder omdat ze bijvoorbeeld geen of niet meer een rijbewijs hebben. Voor veel gebruikers zijn hulpmiddelen zoals de scootmobiel van levensbelang; zonder zo’n hulpmiddel zijn ze simpelweg niet meer mobiel.

Jarenlang werden scootmobielen zo’n beetje standaard weggegeven aan iedereen met grijs haar. Vaak echter zonder een goede instructie over het gebruik. Een scootmobiel kan voor sommige mensen een flinke uitdaging opleveren. Zo accelereren ze sneller dan je denkt en oudere modellen kunnen tot zo’n 40 kilometer per uur. De afgelopen jaren werden in veel gemeenten al cursussen gehouden gericht op scootmobielers en senioren die gebruik maken van de elektrische fiets. Deze legden de nadruk op aspecten als goede voertuigbeheersing en kennis van de verkeersregels. Hoewel dit soort cursussen niet verplicht zijn is deelname wel wenselijk om het risico op ongelukken terug te dringen.

Afbeelding
KBO-PCOB ledenvoordeel 14 dec 2022, 14:22
Afbeelding
Ineke’s recept: Tietjes spek 13 dec 2022, 19:19
Afbeelding
Klimaatalarm in huis 13 dec 2022, 14:15
Afbeelding
Rondtrekken en logeren in Midden-Drenthe 12 dec 2022, 20:10
Afbeelding
Veilig en gezond je huis verwarmen 12 dec 2022, 12:50
Afbeelding
Korte vakanties met magische momenten in Osnabrücker Land! 12 dec 2022, 08:48
Afbeelding
Wees welkom in de Stadsherberg in Enschede 11 dec 2022, 19:42
Afbeelding
Altijd heerlijk genieten bij familie Van Raaij 11 dec 2022, 12:41