Afbeelding
Foto: Bjorn Keizers

Pensioenwet in de Eerste Kamer

Op dinsdag 30 mei zal de Eerste Kamer waarschijnlijk tegen beter weten in voor de nieuwe pensioenwet WTP gaan stemmen. Vanuit de werkgroep Pensioen Actie Oost hebben we met Eerste Kamerleden van verschillende partijen gesproken om uit te leggen dat deze wet, en het casino-pensioen dat er uit voortkomt niet deugen. En iedere keer krijg je te horen: "Ja jullie hebben gelijk, die wet deugt niet, maar we hebben een regeerakkoord gesloten, dus we gaan voor stemmen." En bij de PvdA en Groen Links is het: "In de Tweede Kamer hebben we voor gestemd, dus moeten we in de Eerste Kamer ook voor stemmen." Voor een eigen onafhankelijk oordeel is geen ruimte. 

De minister weet dat ze op de partijdiscipline kan rekenen. Kritische vragen van de oppositie worden structureel niet beantwoord. Op vrijwel alle vragen om eens voor te rekenen of het nieuwe systeem wel goed gaat werken is geantwoord dat de pensioenfondsen dat maar moeten doen. En als de minister eens iets uitrekent, dan deugt het niet. Zo is er in de sommen van het ministerie gerekend met een aandelen rendement van 9% bij een historisch gemiddelde van 6% en een rente van 5% terwijl de rente de afgelopen 10 jaar gemiddeld onder de 2% lag. De minister heeft haast, op 30 mei, een paar dagen voor de nieuwgekozen Eerste Kamer aantreedt wordt de WTP er door gedrukt.

Risico Preferentie Onderzoek
Ondertussen zijn veel pensioenfondsen al bezig met de invoering van de WTP. Het eerste dat u daar van merkt is het risico preferentie onderzoek. Volgens de WTP moeten pensioenfondsen onderzoeken hoeveel risico hun deelnemers willen nemen met hun pensioen. Nu denkt u natuurlijk : "ik moet leven van dat pensioen, daar moeten ze geen risico mee nemen." Maar dat is niet het goede antwoord.

In de pensioenwereld heeft risico namelijk een heel andere betekenis dan u denkt. U moet de boodschappen en de vaste lasten betalen van uw pensioen. Als de prijzen stijgen door de inflatie en uw pensioen niet wordt verhoogd, heeft u een probleem. Het pensioenfonds denkt daarentegen dat, als ze maar iedere maand hetzelfde bedrag naar uw rekening overmaken, het verder wel goed is.

Volgens de Wet Toekomst Pensioen (WTP) zijn beleggingen die in waarde kunnen dalen een risico, maar is de inflatie waardoor de prijzen stijgen dat niet. De WTP gaat er van uit dat u een probleem heeft als door tegenvallende beleggingen uw pensioen met 10% daalt. Maar als door de inflatie de prijzen 10% stijgen zonder dat uw pensioen wordt aangepast, dan maakt dat volgens de WTP niets uit. Doordat de meeste pensioenfondsen van 2008 tot 2021 niet hebben geïndexeerd is er een koopkrachtverlies in de orde van 25% op uw pensioen. 

Op een termijn van een paar jaar zijn de beleggingen een risico, maar op langere termijn is de inflatie een veel groter risico. Bij 2,5% inflatie, het gemiddelde van de afgelopen 40 jaar, verliest uw pensioen in 20 jaar 40% aan koopkracht. En daar biedt het WTP-pensioen geen compensatie voor.

Wilt u meer weten van de activiteiten van Pensioen Actie Oost? Kijk op onze website: https://pensioenactieoost.jouwweb.nl

Namens Pensioen Actie Oost
Emiel Stolp