Afbeelding
Foto:

De geschiedenis van de wielrenbaan Helmerhoek

Veel mensen kennen het park in de wijk Helmerhoek, dat in de volksmond vaak "het Crossbos" wordt genoemd. Het park ligt tegenover de school De Wielerbaan (de school is vernoemd naar de oude baan), tussen de straten Disselhoek, Haarspithoek en Gaffelhoek en ligt tegenover de Bijenhoek. Kinderen uit de wijk spelen er al generaties lang graag, fietsend over de bulten rond het park, maar er wordt uiteraard ook veel gewandeld door volwassen wijkbewoners. Overigens niet alleen bewoners uit de Helmerhoek, maar uit de hele stad Enschede. Het Crossbos ligt langs knooppunten-routes, die van en naar het buitengebied van Enschede lopen. De naam ‘Het Crossbos’ komt vanuit de periode dat er officieel ook met motoren gecrost werd.

Dit stukje park kent een interessante geschiedenis: het is bijna 100 jaar geleden (1926) begonnen als wielrenbaan, ver buiten de stad. Men kwam van heinde en verre om hiernaar te kijken. Er werden hier heuse wedstrijden gehouden op professioneel wieler niveau. In de periode voor de 2e wereldoorlog is het in onbruik geraakt en tijdens de oorlog hebben de bezetters het beton gebruikt voor lanceerinstallaties. Een van die lanceerinstallaties is ook te vinden in de Helmerhoek, namelijk in het Helmerbos, echter is deze nooit gebruikt.

Een groepje buurtbewoners is twee jaar geleden begonnen om samen met de gemeente het park een broodnodige opknapbeurt te geven en de historische waarde in ere te herstellen. Onderdeel van dit plan zijn de aanleg van natuurlijke speelelementen, zitjes en een algehele onderhoudsbeurt voor park en bos. Dit moet ervoor zorgen dat het park de komende jaren een prettige en natuurlijke plaats blijft, waar jong en oud samenkomen om te genieten van een stukje cultuur, natuur en groen. Op deze manier bevordert het Crossbos actief burgerschap, saamhorigheid in de wijk en levert het een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van leefbaarheid en educatie.

Uiteraard brengt dit plan kosten met zich mee, waarbij het plan is om uit een aantal bronnen te putten: het wijkbudget, het werkbudget van de gemeente, andere nog aan te boren geldschieters en niet onbelangrijk: een deeltje budget vanuit Enschede 700 jaar, vanwege het naderend jubileum en de historische connectie met de wijk en de stad. De plannen zijn maandag 8 mei jongstleden gepresenteerd op de inspiratiemarkt van Opinie 053 in het stadhuis, waar enthousiast gereageerd werd.

Over de vorderingen van dit plan wordt regelmatig bericht in het wijkblad "Om de hoek gekeken", dat ook online te lezen is. Wij hebben goede hoop dat het plan tot uitvoering komt in voorjaar 2024.

Marije, Tamara, Jorik en Jeanet
Foto: SHSEL (Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker)