Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ook wel een last van een lekke koppakking?

Het laatste jaar kwam het steeds vaker voor dat het rode lampje in de auto aangaf dat er olie moest worden bijgevuld. Begin dit jaar opnieuw melding olie bijvullen. Toch maar even naar mijn vertrouwde garagehouder Martin in Denekamp. Al meer dan 63 jaar wordt ik vakkundig en vriendelijk geholpen. 

Ook nu was dat het geval. De monteur voert de controle uit terwijl ik met de moeder van Martin een kopje koffie drink. Na een half uurtje de autosleutels terug en krijg ik te horen dat de olielekkage gering is en dat er een speciaal motor-olielek-stop-goedje is aangebracht. "Je auto is ook ouder aan het worden en dan komt dat vaker voor, het is op deze manier te verhelpen", zegt de monteur. "Maar het wordt anders wanneer je een echte lekke koppakking hebt, dan loopt het in de papieren. Goede reis."

Ben ook bij het ouder worden nog steeds op zoek naar de weg in mijn bestaan. Ook nog wel naar nieuwe uitdagingen, en invulling bij mijn dagelijkse gang van doen. Het blijkt in de praktijk niet altijd mee te vallen om deze juiste weg te vinden. Sterker nog, het valt in de praktijk zelfs niet altijd mee om die juiste weg te zien. Hoe kan dat? Hoe kan het, dat mensen soms niet zien dat er oneindig veel keuzes en mogelijkheden in het leven zijn? Ik bepaal voor een groot deel zelf hoe mijn pad eruit ziet. Makkelijk gezegd, maar niet altijd makkelijk gedaan. Toch ben ik met mijn onthechtingsproces begonnen, los laten en niet vasthouden aan de bekende dingen. Af en toe slaat ook wel bij mij de twijfel toe.

Ik trof hem bij toeval in Spoor Zes. Herkenning was er, maar beide wisten we niet meer van elkaar de voornaam/achternaam. Dat was dus dubbel op. Maar al pratende en lachend kwamen wij er achter. Ik kreeg bij die ontdekking een tevreden gevoel, maar ook de twijfel. Was het proces van moeten loslaten dan toch echt begonnen? Loslaten! Om los te durven laten, moet je stevig in je schoenen staan. Wat te doen?

Ik heb mijn eigen kapstok nog wel maar waar hang ik mijn probleem van loslaten nu op? De kids waren en zijn mijn goede raadgevers, ik luister naar ze en neem hun goede raad graag aan. "Opa doe dan eens de geheugentest". Zelfstandig de test gedaan. Score tussen 21 en 43. Dat lucht even op. De nazit, met een glaasje whisky, brengt mij in een goede gemoedstoestand. Ik nip aan het glas en denk aan de lekke koppakking van mijn auto, en aan hoe door te gaan. Ik hef het glas en zie nog half vol, morgen weer een nieuwe dag.

Bent u ook bezorgd over uw geheugen, doe de zelftest dementie en wordt ondersteuner van Alzheimer Nederland.

Martin Meijerink
Ambassadeur Dementievriendelijk Oldenzaal