Afbeelding
Foto:

Komt de tram terug naar Enschede?

Tram 1 is één van de zeven in 1908 door de voormalige tramfabriek Pennock uit De Haag aan de Twentsche Electrische Tramwegmaatschappij (TET) geleverde trams die tot 1933 hebben gereden door de binnenstad van Enschede met als eindbestemming het voormalige klooster in Glanerbrug. 

Ook is het bijzonder dat deze vorm van openbaar vervoer ruim 100 jaar geleden plaatsvond in elektrisch aangedreven voertuigen.

Door de komst van de flexibelere autobus nam de populariteit van het reizen per tram af en is de lijn in 1933 opgeheven. De trams werden voor 50 gulden te koop aangeboden. Eén van de kopers heeft zijn tram als zomerhuisje in Overdinkel ingericht. In 2016 is dit nog in redelijke staat verkerende casco aangekocht door de Tram Stichting in Den Haag. Een jaar later is men begonnen met de restauratie van dit unieke voertuig, dat inmiddels de ‘A-status mobiel erfgoed’ heeft gekregen. 

Samen met andere erfgoedorganisatie stelt de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) alles in het werk om de restauratie in Twente af te ronden en de tram in 2025, het jaar waarin Enschede 700 jaar bestaat, een plek in de stad te geven. Dat deze wens breed gedragen wordt blijkt wel uit de vele positieve reacties vanuit de bevolking en de financiële bijdrage van verschillende fondsen. Onlangs zegde de Rabobank Zuid en Oost Twente € 25.000,-- toe en heeft de gemeenteraad van Enschede een motie aangenomen waarin aan B&W opdracht wordt gegeven om in de zomernota € 100.000,-- vrij te maken voor dit doel. Kortom, bijna alle lichten staan op groen!

Jan Brummer
Historische Sociëteit Enschede-Lonneker

Kunstwerken van Huub Filart.