Afbeelding
Foto:


De Hollandse Nieuwe komt er aan

'De veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de Hollandse Nieuwe wordt ingeluid, staat gepland op dinsdag 13 juni a.s. in Scheveningen. Woensdag 14 juni is de Hollandse Nieuwe weer overal te koop.

Mijn visboer, mogelijk ook úw visboer in Twente, is Henrie Wekking (58). Henrie is getrouwd met Monique Davina het vriendelijkste visvrouwtje van de markt. Op jeugdige leeftijd, hij was 14 jaar was Henrie Wekking als hulpje werkzaam bij de bekende Enschedese visboer Rilman. Henrie Wekking is geboren in Enschede, waar hij zijn eerste ervaring opdeed als jeugdige visverkoper op de markten in Twente. Door de week was hij werkzaam bij de firma Noordman in Enschede en tijdens de zaterdagmarkten werkzaam bij vishandel Rilman.

Zijn ambitie om zelfstandig ondernemer te worden was bij Henrie al op jeugdige leeftijd aanwezig. Zijn droom was een eigen vishandel, geen winkel maar visboer op de markten in Twente en dat is hem gelukt. Henrie nam het initiatief om in de avonduren de opleiding ambulante handel te volgen en met succes want hij slaagde voor het examen dat in Utrecht werd afgenomen. 

Henrie overlegt dan met visboer Rilman en ze gunnen elkaar de handel. Henrie huurt twee dagen in de week de viswagen en materialen van Rilman en maakt een start met zijn eigen onderneming. Het werd Vishandel Wekking en het blijft vishandel Wekking. Die dit jaar al weer 25 jaar op de markten in Twente zijn waren aanprijst. Henrie verkoopt met zijn medewerkers vis op de markten in Twente; Denekamp, Haaksbergen, Lonneker, Enschede, Hengelo en Rijssen. Henrie kent zijn klanten en zijn klanten kennen hem en zijn medewerkers. Er zijn viseters die al 25 jaar naar de markten komen om bij visboer Wekking een visje te verorberen.

De nieuwe haring 2023
Elk jaar organiseert het Nederlands Visbureau de officiële start van het seizoen met een veiling. Men streeft er naar om dit jaar mensen met een smalle beurs een klein steuntje in de rug te geven. Van het eerste vaatje haring dat zal worden geveild gaat de opbrengst naar Voedselbanken Nederland. Zodra de nieuwe haring weer overal verkrijgbaar is, wordt de komst van de nieuwe vangst 2023 op tal van plaatsen gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag. Het is niet alleen de nieuwe haring, alle vis is gezond zeker de vis uit de Noordzee aldus Henrie.

Vis is niet voor niets opgenomen in de schijf van vijf. Wekelijkse visconsumptie draagt bij aan de gezondheid van mensen en daarmee aan de samenleving als geheel. “Eet meer vis” is dan ook zeker geen goedkoop verkooppraatje. De overheid onderstreept ook het belang van gezond eten. Toch maakt ook Henrie Wekking zich zorgen, want de vis wordt steeds duurder. Er zijn minder visgronden, dure gasolie en een ban op innovatieve vangstmethoden zorgen ervoor dat veel visserijbedrijven in zwaar weer zijn komen te verkeren.

Is er een win-win oplossing mogelijk voor visser, detailhandel en consument? De drie partijen in de visserijketen (de aanvoerders, afslagen en handel/verwerking) hebben half maart samen een tijdelijke brandstof-prijstoeslag-regeling uitgewerkt om visserij bedrijven te steunen, die te lijden hebben onder de gestegen brandstofprijzen. Doel van deze regeling is om de consument te kunnen blijven voorzien van vis. Minder aanvoer van vis door kotters als gevolg van dure gasolie heeft een prijsverhogend effect op vis (producten) in de detailhandel. De prijs is één van de factoren die voedselkeuze bepaalt. Onderzoek heeft aangetoond dat een prijsverlaging van groente en fruit met 10-30 procent effectief kan zijn om de consumptie van groente en fruit te verhogen. Ook Henrie Wekking durft die stelling aan te gaan, dat dit ook van toepassing is op de consumptie van vis. De btw zou moeten worden verlaagd. Het is zaak om de prijsdaling ten gunste te doen komen van de consument. De praktische bezwaren wegen niet op tegen de voordelen van aanpassing. Daarom: Verlaag de btw en laat de burger meer vis eten. 

Op 14 juni is de nieuwe haring in vele steden in ons land en ook in Twente voorhanden. Henrie Wekking heeft vooraf zijn eigen te verkopen haring getest, geproefd en vervolgens besteld voor ons de lezers van de Hartkranten in Twente. Straks zijn de Hollandse nieuwe weer voorhanden op de markten die Vishandel Wekking als standplaats heeft. Dat geldt voor u op de markten in:  

Denekamp: woensdag 14 juni
Haaksbergen: woensdag 14 juni
Lonneker: vrijdag 16 juni
Hengelo: zaterdag 17 juni
Enschede: zaterdag 17 juni
Rijssen:maandag 19 juni

Afbeelding