Afbeelding

Recept Aardappeltonnetjes

Algemeen

Ineke Clark is met haar cateringbedrijf “Gezina Maria” een bekend culinair gezicht. In deze rubriek deelt zij haar heerlijke recepten, voorzien van een anekdote passend bij het recept. Deze keer neemt zij aardappelbijgerechten onder de loep!

De aardappel is niet meer weg te denken uit de keuken en ik ben er gek op. Er zijn ook zoveel manieren om hem te bereiden en het is een geweldig bijgerecht. Mijn eerste kookervaring met de aardappel was geen succes. Ik was 13 jaar, mijn moeder was ziek en ik zou koken voor mijn vader en broer. Nog nooit gekookt maar aardappelpuree moet lukken dacht ik. Aardappels koken, melk en boter erbij, klaar. Maar er was geen boter wel reuzel. Mijn vader en broer de schatten hebben keurig iets van de puree gegeten maar hij was echt niet te eten. Al doende leert men. Hier wat aardappelgerechtjes die je prima van te voren kunt maken en handig als je veel eters krijgt, maar ook lekker in je eentje.

Aardappeltonnetjes

Ingrediënten
één kleine aardappel per persoon
Crème fraîche 1tl
Peterselie
Ontbijtspek 1 tl
Peper/zout

Bereiding
Kook de aardappel in de schil snijd een stukje van de onderkant (zodat hij rechtop kan staan) en de bovenkant. Laat de schil zitten en hol hem uit (ik gebruik hiervoor een appelboor) en meng de inhoud met uitgebakken spek, crème fraîche en peterselie. Vul de aardappel hiermee en plaats daarna 20 min in de oven.

Aardappelstamp met knoflookroom

Ingrediënten
1 kilo vastkokende rode aardappels
1 hele bol knoflook
2,5 dl melk
5 lepels roomboter
Peper/zout
Nootmuskaat

Bereiding
Verwarm de melk samen met de boter en knoflooktenen (met schil) en laat op een zacht vuur 20 min trekken (niet koken). Kook de aardappels gaar in de schil pel ze en snijd ze in grote stukken. Stamp met een pureestamper zodat je een puree krijgt met nog grote stukken erin. Haal de knoflooktenen uit de melk en druk de inhoud uit de schil en voeg weer aan de room toe. Doe de knoflookroom, peper en nootmuskaat bij de aardappelstamp. Is prima van te voren te maken en opwarmen in de oven met klontjes boter bovenop.