Afbeelding

Ingezonden: Pensioen Actie Oost: Ouderen slecht af met dit beleid

Algemeen

De plannen van het nieuwe kabinet pakken slecht uit voor de ouderen. Tot nu toe gingen de AOW, het minimumloon en de uitkeringen altijd gelijk op. Maar nu wil de regering gaan ontkoppelen. Het minimumloon moet met 7,5% omhoog omdat het te weinig is om van te leven. De AOW wil de regering echter niet verhogen. Maar de boodschappen zijn voor een AOW-er net zo duur als voor een jongere. Deze maand is de inflatie opgelopen tot meer dan 5%. De vakbonden eisen prijscompensatie voor de werkenden, maar wat wordt er gedaan voor de gepensioneerden? Dit kabinet geeft tientallen miljarden extra uit, maar daar is niets bij voor de ouderen. 

Zijn er rijke gepensioneerden?

Er wordt vaak gedaan als of ouderen zo rijk zijn. Dat is misschien voor sommigen waar, maar voor de meesten niet. Zo is de gemiddelde pensioenuitkering van het metaalfonds PME maar 740 euro per maand. Dus nog minder dan de AOW.  De pensioenen zijn al vanaf 2008 niet meer geïndexeerd. En in 2013 ook nog eens verlaagd. Dat betekent 20% koopkracht verlies. En omdat de inflatie nu al piekt op 5% wordt het dus volgend jaar 25%. In diezelfde tijd is het gezamenlijke vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met een factor 3 aangegroeid. En niet omdat er zoveel premie is betaald, maar omdat er ondanks de banken- en de euro-crisis riante rendementen zijn behaald.

Waarom wordt er niet geïndexeerd?

Als er zulke goede rendementen gemaakt worden, waarom kunnen de pensioenen dan niet geïndexeerd worden? Dat is omdat de overheid en de Nederlandse Bank (DNB) extreme regels hebben opgelegd aan de pensioenfondsen. Die moeten rekenen als of ze al hun geld op een renteloze spaarrekening hebben staan en er in de toekomst nooit meer enig rendement wordt gehaald. De DNB zegt dat dit zo moet omdat de pensioenen gegarandeerd zijn en de rendementen niet. Maar iedereen die de verlagingen van 2013 heeft meegemaakt, weet dat de pensioenen helemaal niet gegarandeerd zijn. In de pensioenwet staat overduidelijk dat de pensioenen verlaagd kunnen worden. Commerciële levensverzekeraars, bieden wel een gegarandeerd pensioen. Maar waar de pensioenfondsen met 0% rendement moeten rekenen, mogen de levensverzekeraars uit gaan van 3,5%. Pensioenfondsen die overstappen naar een verzekeraar zien hun dekkingsgraad ineens met 40% tot 50% omhoog schieten. En terwijl een fors deel van het pensioenvermogen wordt doorgeschoven naar de aandeelhouders, kan er dan ineens wel geïndexeerd worden. Als voor commerciële verzekeraars een rekenrente van 3,5% verantwoord is, dan moet dat voor de pensioenfondsen toch ook kunnen! Of is dit een poging van de overheid om het hele pensioenstelsel te privatiseren?

Geen oplossing

De regering belooft dat de problemen in het nieuwe pensioenstelsel opgelost zullen worden. Maar daar is weinig kans op. Nu worden alle deelnemers in het pensioenfonds, zowel de werkenden als de gepensioneerden, gelijk behandeld. Als er geïndexeerd kan worden, is dit voor iedereen. In het nieuwe stelsel worden de mensen op grond van hun leeftijd ongelijk behandeld. De jonge deelnemers krijgen het hoge rendement op aandelen, de gepensioneerden krijgen het lage rendement van renteloze staatsleningen. Dus waarom menigeen zich nu afvraagt waarom er bij zulke goede rendementen niet geïndexeerd wordt, is straks het antwoord: “geen rendement, dus ook geen indexatie”.

Pensioen Actie Oost

Pensioen Actie Oost zet zich in voor behoud van het huidige collectieve en solidaire pensioenstelsel. Als de pensioenfondsen, net zo als de levensverzekeringen, rekening mogen houden met het verwacht rendement op de beleggingen, zouden alle fondsen gewoon hun pensioenen kunnen indexeren, zelfs bij een lagere premie. De nieuwe pensioenwet is nog niet door de Tweede Kamer aangenomen, het is nu de tijd om in actie te komen. Doe mee voor een eerlijk pensioen. Meer over Pensioen Actie Oost vindt u op onze website: www.pensioenactieoost.nl

Emiel Stolp
Hengelo