Foto: Eike Dubois/ Hunsrück-Touristik GmbH
Foto: Eike Dubois/ Hunsrück-Touristik GmbH

Hunsrück: landschap voor genieters in het hart van Rijnland-Palts

Algemeen

Alleen al door zijn geografische ligging is de Hunsrück een van de aantrekkelijkste middelgebergtes in Duitsland: het gebied wordt omsloten door vier rivieren. Aan de voet van de bergen slingeren de rivier- en wijnlandschappen van de Moezel, Nahe, Saar en de Rijn. 

Midden in Rijnland-Palts ligt een landschappelijk juweeltje. Als u een kaart van de Hunsrück bekijkt, merkt u het al meteen: heel veel bos en weide, heel veel akkerbouw en kleine steden en dorpen. Als er zo veel prachtige natuur is, is het geen verrassing dat de Hunsrück niet alleen twee natuurparken, het Naturpark Saar-Hunsrück en Naturpark Soonwald-Nahe, heeft maar ook nog een nationaal park Nationalpark Hunsrück-Hochwald. Want juist op die plaatsen waar de natuur nog haar eigenheid kon bewaren, ontstaan grote natuurbeschermingsgebieden. 

De burchten, kastelen, kerken en monumentale gebouwen vormen de overblijfselen van de eeuwenoude geschiedenis van de regio. Dit zijn de culturele parels in de schatkist van de Hunsrück en zijn vaak al van verre te zien. Burchtruïnes zoals de Wasserburg Baldenau, de burcht Grimburg of de burcht Kastellaun zijn zo veel mogelijk gerestaureerd volgens de richtlijnen van de Duitse monumentenzorg. Zowel dagjesmensen als vakantiegangers bewonderen de vakwerkhuizen van de regio en waarderen de Hunsrücker gezelligheid, die niet alleen te vinden is in de stadjes Simmern, Kastellaun of Kirchberg maar ook in de kleine dorpjes in het gebied.

In de Hunsrück vindt u een aantal bezienswaardigheden. Je voelt meteen de adrenaline in je bloed, als je de hangbrug Geierlay ziet. Gebouwd als een Nepalese hangbrug is deze hangbrug een indrukwekkende attractie voor ware avonturiers zonder hoogtevrees. Met een lengte van 360 meter was de brug na de opening anderhalf jaar lang de langste hangbrug van Duitsland. Momenteel is deze brug de op twee na langste voetgangershangbrug van Duitsland en draagt ze trots de bijnaam ‘mooiste hangbrug’.

Een wandelpadennetwerk dat in de laatste jaren kwalitatief steeds is verbeterd, biedt toegang tot talrijke prachtige plekken in de natuur. Daarnaast biedt het unieke uitzichten over het landschap, zo ver het oog reikt. De mooiste vindt u op de lange-afstandswandelroute Saar-Hunsrück-Steig, door het gedeelte van de Hunsrück dat zich in het Saarland en in Rijnland-Palts bevindt. Andere onvergetelijke wandelingen kunt u maken door bossen en velden op de Soonwaldsteig door het natuurpark Soonwald-Nahe of op de Traumschleifen (droomlussen) Saar-Hunsrück, rondwandelingen van topkwaliteit. 

Voor meer informatie: Hunsrück-Touristik GmbH, Gebäude 663, 55483 Hahn-Flughafen, DUITSLAND, Tel. +49 6543 507700, E-Mail: info@hunsruecktouristik.de, of kijk op: www.hunsruecktouristik.de