Afbeelding
Foto: Shutterstock

Ingezonden: Denk aan de inkomens van ouderen!

Algemeen

Geachte kabinetsleden,

Na een moeizame en langste-ooit onderhandelingsperiode van bijna negen maanden, zijn jullie er eindelijk in geslaagd eensgezind een nieuw kabinet te vormen. Eigen partijbelangen zijn blijkbaar belangrijker dan al deze tijd nuttiger te besteden, zoals daadkrachtig dit land besturen. Niemand zal ontkennen dat dit bizarre tijden zijn, en iedereen weet dat keuzes die gemaakt worden soms heel moeilijk zijn. Onze samenleving is danig op de proef gesteld in deze pandemie, en vraagt om een eerlijke verdeling van de lasten. En daar worden juist oneerlijke verschillen gemaakt. Natuurlijk preekt ieder voor eigen parochie, maar de ontkoppelingsplannen van AOW en minimumloon die jullie hebben ontvouwen, zijn voor ons - de oudere generatie - onbegrijpelijk. Net als vakbond FNV noemen wij ze bovendien hardvochtig en schandalig. Hoe durven jullie!

Dit gebeurt terwijl bekend wordt dat de inflatie de hoogste is in 25 jaar, en het eind is nog niet in zicht! Ouderen hebben het al financieel zwaar, jaren ongeïndexeerd aanvullend pensioen kost 20% koopkracht. Daar komt deze ontkoppeling bovenop. Tellen wij bij jullie niet meer mee? Vergeten jullie het dagelijks door ons ingevuld en onvervangbaar vrijwilligerswerk? Parlementariërs: dat is een niet te missen hoeksteen van onze samenleving. Waar blijft de samenleving wanneer we dat vrijwilligersbijltje erbij neergooien?!

Het heeft er alle schijn van dat wij voor jullie alleen nuttig zijn op één dag in vier jaar: in het stemhokje! Er wordt van alles beloofd in de verkiezingsaanloop. Eenmaal gekozen, vervaagt alles. Wanneer deze plannen werkelijkheid worden, voorzie ik bij volgende verkiezingen een politieke aardverschuiving. Dit accepteert niemand, en raakt miljoenen landgenoten. Tenslotte dit: het salarisplafond bij overheid en directiekamers kennen we als de Balkenendenorm. Die is de laatste jaren wél opgetrokken, van 192.000 naar 209.000 euro. Dáár weegt de inflatie kennelijk wel zwaar, al zou je denken dat deze inkomens wel tegen een stootje kunnen. Om nog maar te zwijgen van de meerverdieners en bonusgraaiers bij de pensioenbobo’s. Dat is toch niet te rijmen met ontkoppelingsplannen? Het doet me denken aan ’n spreekwoord: ‘Wie het dichtst bij het vuur zit....’. Ik wens jullie veel wijsheid om deze wantoestand recht te zetten. Doe er wat aan, voor ’s lands grootste doelgroep!

PS: In december werd bekend dat ouderen deels schuld hebben aan de woningnood, men zou meer moeten doorstromen. Als er al geschikte appartementen zijn, kunnen ouderen dat kostenplaatje niet betalen! Met een geïndexeerd aanvullend pensioen zonder de lariekoek ‘rekenrente’, zou dit voor velen geen probleem zijn geweest.

Bernard Jansen
KBO lid Gemert.