Marieke Pril (Foto: Hans Reefman)
Marieke Pril (Foto: Hans Reefman)

F.E.I.T (Formidabel Enschedees Initiatieven Team): Marieke Pril praat ons bij

Algemeen

Intrigerend zo’n titel! We zijn benieuwd naar de beweegredenen van dit team en vragen aan de initiatiefnemer, Marieke Pril, naar de ambities van het team.

ENSCHEDE - Wie is Marieke Pril? Ik ben een sociaal bewogen, creatieve duizendpoot, met een sterk rechtvaardigheidsgevoel en een goed gevoel voor humor. Ik houd ervan om bruggen te bouwen tussen diverse mensen, instanties en bedrijven. Ik ben eigenlijk auteur, heb een aantal boeken geschreven, semiwetenschappelijke artikelen en ben als humorcolumniste verbonden aan 1Twente. Aan de Stedelijke Mavo te Enschede ben ik docent Kalligrafie voor 1e en 2e klassers. Met F.E.I.T. organiseer ik evenementen waarvoor de opbrengst geheel of gedeeltelijk naar een lokaal goed doel gaan. In mijn vrije tijd zing ik veel en ben autodidact Egyptologe/Oude culturen.

De beweegredenen waren simpel: wij wilden in eerste instantie in 2014 op politiek gebied iets kunnen betekenen voor de mensen van onze stad, dat liep anders dan wij in gedachten hadden. Onze intenties bleven bestaan, iets willen betekenen voor lokale doelen en behoeftige individuen in onze stad, dus richten wij een burgerinitiatief op. Wat die goede doelen dan zijn? Denk hierbij aan Stichting Cura Twente, opvang jonggehandicapten. Dit goede doel hebben wij meerdere malen ondersteund onder meer met het doneren van een bedrag voor de realisatie van een belevingstuin, en onlangs hebben wij Virtual Reality brillen gedoneerd. Ook steunen wij stichting Kit&Kat, het DOC Enschede, hebben wij voedsel ingezameld voor de voedselbank, en een autolift gerealiseerd voor een gezin met een ernstig gehandicapt kind. Het woord ambities zien wij graag veranderd in doel en missie, omdat het bij ons niet gaat om persoonlijke ambities, maar juist om het ondersteunen, financieel of materieel, van bovenvermelde doelgroepen. Dat is ons doel en onze missie.

Wat beweegt jou en wat wil je met F.E.I.T bereiken? Ik ben niet iemand die de hele dag stil kan zitten. Ik heb in mijn jonge jaren vele mensen, jong en oud gezien die het moeilijk hadden soms, en die weinig hulp geboden kregen. Als kind wilde ik graag helpen, maar was in principe machteloos. Ik heb mezelf beloofd dat wanneer ik ouder zou zijn ik anderen in nood zou gaan helpen. Met F.E.I.T. en de geweldige vrijwilligers ervan, kan ik die belofte waarmaken, helpen waar dat nodig is, op leuke, creatieve manieren.

Waarom richt jij je op senioren? Ik heb altijd gezegd, ouderen zijn het fundament van onze samenleving, die moeten gehoord blijven en altijd sociaal maatschappelijk deel kunnen nemen. Daar wil ik me op politiek gebied de komende periode sterk voor gaan inzetten. Ouderen verdienen een krachtiger stem, en zouden het mogelijk gemaakt moeten worden hun kennis en ervaringen te delen.

Wat wil je concreet voor senioren betekenen? Privé uit naam van F.E.I.T. werk ik aan een concept-initiatief dat eenzame ouderen uit een sociaal isolement kan halen, en is dus gericht op het verlichten van eenzaamheid, en het creëren van leuke, interessante en creatieve activiteiten in groepsverband. Dit alles op een mooie locatie inclusief vervoer en lunch. Dit plan zal ik medio januari aanbieden aan de gemeente Enschede, in de hoop dat men dit goedkeurt, en hiervoor subsidie zal verlenen. Op politiek gebied, senioren, die dat willen, dus weer een grotere rol laten spelen binnen de maatschappij, door middel van het laten delen van kennis en ervaringen op diverse gebieden via bijvoorbeeld workshops, of als adviserend orgaan met betrekking tot bepaalde onderwerpen. Dit zou mijns inziens een waardevolle bijdrage kunnen zijn aan onze gemeenschap.

Wil je nog wat kwijt over senioren? Enkele van mijn beste vrienden zijn senioren, en ik leer dagelijks zoveel van ze. Ik heb groot respect voor de wijsheid, bereidwilligheid en Noaberschap van senioren. Ik kan uren luisteren naar de levensverhalen die men te vertellen heeft. Ik las ergens het volgende over senioren, en ben het daar roerend mee eens: Senioren zijn de olie die de motor van onze (sociale) economie doen draaien, veel organisaties zouden moeilijk kunnen functioneren zonder hun oudere vrijwilligers. Ze winkelen, gebruiken diensten die mensen aan het werk zetten en betalen belasting. Ze zijn genereus, doneren ook meer aan goede doelen dan andere leeftijdsgroepen. En hoeveel jonge ouders zijn niet afhankelijk van senioren met betrekking tot het babysitten? Met andere woorden: ik heb een groot respect voor onze oudere generatie.

Email voor meer informatie: feitenschede@gmail.com