Afbeelding
Foto: Picasa

Wij hebben er zin in, u ook?

Algemeen

Op de kalender staat 7 januari 2022. Ik heb zin om weer aan de slag te gaan en bijdragen te leveren aan de Hart-krant voor mijn mede-senioren in Overijssel.

Eergisteren was het voor mij een minder mooie dag; heb afscheid moeten nemen van mijn jongste zwager, pas 69 jaar oud. Veel te jong nog. De woorden, door zijn kinderen uitgesproken tijdens de crematieplechtigheid, roerden mijn gevoelens. En ik kon het dan ook niet droog houden. Na de crematieplechtigheid, ik was weer alleen thuis, toen begonnen de hersenspinsels mij te bevragen. Hoe heb jij jouw afscheid geregeld? 

Ik werd wakker geschud en aangezet om de uitvaartleidster te bellen. Danielle is uitvaartleidster, ze is de dochter van een oud-collega uit mijn NS-periode. Het spoorvolkje zoekt elkaar altijd weer op in goede en minder goede tijden. Ze wist gelijk dat ik het was, “ik hoor het aan je stem”. Afspraak gemaakt; volgende week drinken we samen thee en gaan we mijn wensen vastleggen voor wanneer ik afscheid moet nemen van mijn aardse bestaan. 

Zelf de 86 voorbij, niet eenzaam, wel alleen, blijf ik toch proberen de voortgang in mijn bestaan op een zinvolle manier in te kleuren. Gelukkig oud worden en zinvol oud worden; dat is de opdracht die ik mij ook voor dit nieuwe jaar weer mee geef. Toch hoor en zie ik om mij heen dat veel leeftijdsgenoten zich eenzaam voelen en dat de zin van het bestaan voor ze weg valt. De coronacrisis maakt duidelijk dat zorg voor de gezondheid van senioren niet los te zien is van hun positie en hun waarde in de samenleving. Nu de anderhalve meter samenleving langer zal gaan aanhouden, moeten wij op zoek gaan naar creatieve oplossingen waarbij mede leeftijdsgenoten ook betrokken blijven. Zinvol blijven meedoen dat is het motto, want dan voorkom je ook het gevoel van eenzaamheid.

Hij, John Vlutters (68), was 35 jaar schoorsteenveger in Twente. Tijdens zijn wandelingen over de daken heeft hij 35 jaar lang foto’s gemaakt van zijn stad. En Henk, gepensioneerd rechercheur van politie, heeft als vrijwilliger de taak op zich genomen om het fotoarchief over zijn stad Oldenzaal vast te leggen en te digitaliseren. Ik sluit mij aan, want samen hebben wij als senioren ons de opdracht gegeven om het verhaal van de schoorsteenveger van Twente te gaan vastleggen en op 1 november in boekvorm uit te geven. Zinvol bezig zijn met het gevoel dat wij nog mee doen en deel blijven uitmaken van de samenleving. Zo ook aangemoedigd door Willy; hij is medebestuurder van de KBO Oldenzaal en oorlogsveteraan. Hij gaat samen met andere senioren een Bevrijdingsroute door de stad organiseren en digitaal vastleggen. Samen met de voorzitter van de scootmobielclub en het promotieteam van de stad zijn er doelen gesteld. 

Zinvol bezig zijn en het gevoel hebben dat we er toe doen. Bijzonder is ook Twents Zilver, daar is voor oudere mannen een proat tafel opgericht in Oldenzaal. Want ouderdom en ouder worden is vaak een periode van terugkijken op het leven en jezelf een beoordeling geven. Wat is er allemaal goed gegaan en wat niet? Proberen een klankbord te zijn. Zo het verhaal van Ben over zijn periode in het Jappenkamp dat hij vertelde en waar de aanwezige jongeren aandachtig naar hebben geluisterd. Er is nog zo veel te doen, probeer de eenzaamheid te doorbreken blijf jezelf doelen stellen en voer ze uit, niet alleen, maar met mede-senioren in je eigen omgeving. Zinvol in de weer, een uitdaging die perspectief biedt bij het gelukkig en zinvol ouder worden.

Foto: de Proat toafel. Van proat krij proat!