Afbeelding

Voorwoord Herman Pieper

Algemeen

Beste lezers,

Natuurlijk begin ik het eerste nummer van 2022 met mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Een jaar waarin Nederland een nieuw kabinet krijgt dat overal meer in gaat doen, behalve in de AOW. Dat gegeven, na de berichtgeving over de woningproblematiek, maakt de start van het nieuwe jaar niet erg vrolijk.

“Ouderen blijven te lang in hun huis wonen en veroorzaken problemen op de huizenmarkt” luidde de kop in de berichtgeving. De NOS en regionale omroepen vroegen aan gemeenten wat zij zien als grootste oorzaak van de wooncrisis. Ga er maar aanstaan. Alsof diegenen die met pijn en moeite zelf voor een dak boven hun hoofd hebben gezorgd, dat geldt voor een belangrijk deel van de senioren/huizenbezitters, verantwoordelijk zijn voor het gebrek aan woningen. Ook in de tijd dat deze senioren hun huizen kochten waren de inkomens niet hoog; een huis was een hele investering voor veel mensen. Soms zijn ze letterlijk met eigen handen gebouwd.

Ik denk dat een deel van de ouderen door deze “beschuldiging” met een vervelend gevoel het nieuwe jaar in zijn gegaan. Daarnaast kunnen we constateren dat we in Overijssel, KBO-PCOB en de Provincie, seniorendoorstroming als een deel van de oplossing op de woningmarkt zien. Daarvoor hebben de Provinciale Staten van Overijssel de motie Leferink aangenomen. Wij werken samen om een traject uit te voeren waardoor je de senioren op hun oude dag niet in de stress jaagt, maar begeleidt en ondersteunt. Jammer dat dit, waarin Overijssel zich onderscheidt van de rest van het land, geen aandacht kreeg.

Aan het energiebeleid waar de woningbezitter mee te maken krijgt is geen touw aan vast te knopen. Bewezen vervuilers zoals biomassa worden op papier als milieuvriendelijk bepaald. Gas wordt in veel landen in de ban gedaan, waaronder in Nederland, terwijl andere landen het als groen bestempelen. Zij lobbyen in Brussel om dit te bereiken. Een deel van de EU-landen wil het in blinde paniek genomen besluit van Angela Merkel, om de kerncentrales te sluiten, niet ter discussie stellen en blijft tegen. Kortom onzekerheid troef.

Er zijn ook mooie ontwikkelingen; zo tonen veel mensen zich van hun meest betrokken kant in deze crisisperiode om anderen te helpen. Elkaar kunnen en willen helpen in alle fasen van het leven is een groot goed en het draagt bij aan de gemeenschapszin in Overijssel. Het is dan ook fijn om te zien dat ook de jeugd zich actief inzet, onder meer via maatschappelijke stages maar ook op eigen gelegenheid. We zullen dit jaar nog geregeld aandacht schenken aan de positieve kanten van maatschappelijke inzet en zingeving, voor jong en oud. Samen maken we er een mooi en vitaal 2022 van!

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel