Het nieuwe jaar is weer begonnen! Voor u ligt de eerste editie van Hart van Senioren van dit jaar. Mede namens al onze vrijwilligers van KBO en PCOB wens ik u de beste wensen voor een mooi, gelukkig en bovenal gezond 2021.

Hopelijk hebt u een beetje kunnen genieten van de mooie feestdagen. Misschien waren ze niet zo uitgebreid of gezellig als normaal, maar ook in kleine kring konden veel mensen toch de feestvreugde vinden.

We hebben gezamenlijk een zeer bewogen jaar achter de rug; met de strijd tegen een onzichtbare vijand die ook nu nog dagelijks slachtoffers maakt. We hebben samen veel op moeten offeren aan vrijheden om elkaar veilig en gezond te houden. Ook toonde het jaar aan dat saamhorigheid en samenwerking belangrijk zijn. Naast de mensen in de zorg hebben ook veel vrijwilligers, welzijnswerkers en anderen zich ingezet om mensen te helpen tijdens de crisis. Zo ontstonden er veel initiatieven op sociaal vlak; uiteenlopend van de lokale boodschappendiensten, de telefoonlijnen waar men terecht kon voor een goed gesprek en nog veel meer. Ook als ouderenbonden zaten we niet stil; we bleven de nodige ondersteuning bieden én werkten aan ambities voor het komende jaar. Zoals verdere samenwerking met de Provincie Overijssel, waarover u meer leest in deze editie. Een belangrijke ambitie is om meer ouderen te activeren en vitaal te houden; bijvoorbeeld door het stimuleren van vrijwilligerswerk.

Op het moment van schrijven zijn de eerste coronavaccinaties begonnen. Zorgpersoneel dat aan de frontlinies van corona vecht krijgt als eerste de bescherming die nodig is om de zorg in brede zin draaiende te houden. Inmiddels is er ook voor de rest van ons meer duidelijkheid; de vaccinatieschema's geven aan dat in februari mensen met een medische indicatie - de meer kwetsbare groepen - gevaccineerd worden. In maart komen dan de thuiswonende senioren vanaf 60 jaar aan de beurt. Met enig geluk zou dan na de zomer een groot deel van het land gevaccineerd moeten zijn.

De gezondheidsdiensten hopen uiteraard dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Dit is niet alleen een bescherming voor uzelf, maar ook juist voor anderen waar u mee in contact komt. Bovendien vormen wij als gevaccineerden dan ook een veilige buffer rond mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden; zoals mensen die door ziekte kampen met een sterk verminderde weerstand.

De start van het vaccineren is het lichtpuntje aan het einde van een donkere tunnel. Maar we zijn er nog niet; ook nu de start van de vaccinatie begonnen is, blijft het belangrijk om ons aan de basisregels te houden. Voor onszelf, én voor anderen. Blijf ook vooral omkijken naar elkaar de komende tijd, samen komen we weer uit deze crisis en kunnen we terug naar het 'oude' normaal.

Herman Pieper
Voorzitter KBO Overijssel