Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Kerst 2020

Kijk om naar elkaar rond de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur. Voor veel mensen is dit een tijd van gezelligheid en samenzijn. Maar helaas is het voor veel mensen ook een tijd van eenzaamheid. Zeker nu we niet bij elkaar kunnen zijn, of wanneer iemand een partner verloren heeft. Eenzaamheid is dan ook een belangrijk thema, waar wij allemaal iets kunnen betekenen voor een ander door naar elkaar om te kijken.

Eenzaamheid kwam dit jaar al veel naar voren in relatie tot de lopende crisis. Zowel jong als oud ervaart hiervan de nadelen. Verzorgingstehuizen moesten lange tijd dicht voor bezoek, waardoor ouderen hier het directe contact met familie moesten missen. Het beeldbellen en 'raamvisites' boden toch nog wat mogelijkheden om contact te kunnen houden. Veel activiteiten zoals dagbesteding lagen stil en ook uitjes naar theater, bioscoop, museum of een etentje waren niet mogelijk. Dit had en heeft een grote impact op het dagelijks leven van veel zelfstandig wonende, zelfredzame senioren; zij werden vaak een stuk eenzamer. Daarnaast lag ook veel vrijwilligerswerk stil, iets waar veel vitale ouderen grote voldoening uit halen. Zo blijkt uit ons eigen zingevingsonderzoek dat ruim 60 procent van senioren die deelnamen gemiddeld 10 uur per week vrijwilligerswerk verrichten. Vitale, vrolijke ouderen die doorgaans midden in het leven staan en het imago van 'knorrig' ver van zich afwerpen.

Grote impact
Toch signaleren we dat de crisis een grote impact heeft op deze groep. Mensen voelen zich eenzamer en zijn beperkt in hun mogelijkheden. Dit heeft een directe impact op de gezondheid en gemoedstoestand. Er kwamen dan ook veel belletjes van senioren die behoefte hadden aan een luisterend oor in deze uitdagende tijd. Een belangrijke ambitie die wij als KBO-PCOB hebben is het stimuleren dat mensen een sociaal netwerk hebben met leuke contacten. Groot hoeft het niet te zijn; zelfs een klein netwerk draagt al positief bij aan de gemoedstoestand. Zo kan bijvoorbeeld een belcluster uitkomst bieden; dit is een vaste groep deelnemers die dagelijks even met elkaar belt. Zowel om te kijken hoe het gaat, maar ook voor het belangrijke stukje persoonlijk contact.

Digitalisering
De crisis toonde ook aan dat digitalisering nu meer dan ooit belangrijk is om contacten te onderhouden en zaken te regelen. Beeldbellen en email waren voor veel mensen een passende manier om toch familie, vrienden en kennissen te spreken op een veilige manier. Niet iedereen heeft echter deze vaardigheden en faciliteiten. Vanuit de KBO-PCOB blijven wij dan ook actief om mensen te helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden. En met succes; zo zien we al dat er een afname is voor hulpvragen bij digitale belastingaangifte - veel senioren zijn inmiddels zó digitaal vaardig dat zij dit zelf kunnen. Uiteraard blijven we ook in de toekomst hulp op dit vlak aanbieden.

Zorg en ondersteuning
In 2021 blijven wij een spreekwoordelijke vinger aan de pols houden op het gebied van zorg, ondersteuning en het inkomen. Gemeenten moeten tegenwoordig steeds meer zorgtaken uitvoeren met minder middelen. Met komende bezuinigingen bij veel gemeenten zal dit verder onder druk komen te staan. De uitdaging is om de juiste kwaliteit zorg te bieden voor alle ontvangers, zónder dat de kosten te veel stijgen. Naast ouderenorganisaties zijn ook onder meer onafhankelijke cliëntondersteuners actief om ervoor te zorgen dat mensen de juiste zorg en ondersteuning houden waar zij recht op hebben.

Waar hebt u recht op?
Hetzelfde geldt ook voor de inkomenspositie van ouderen; pensioenen staan onder druk terwijl zorgkosten en vaste lasten doorstijgen. Voor ouderen met een AOW en een klein aanvullend pensioen kan dit al snel voor problemen zorgen. Veel mensen zijn zich echter te weinig bewust waar zij recht op hebben én ze kloppen minder snel aan bij gemeenten voor ondersteuning. Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden voor kwijtscheldingen en toeslagen, maar mensen weten niet altijd hoe zij dit aan moeten vragen. Een belangrijk eerste aanspreekpunt is vaak het zorgloket bij uw eigen gemeente. Zij kunnen u adviseren over regelingen waar u recht op hebt. Máák hier ook gebruik van - u hebt er immers ook jarenlang aan meebetaald.

Op naar 2021
Zoals u leest, er is ook voor het komend jaar nog voldoende te doen in de strijd tegen eenzaamheid, het stimuleren van vitaliteit, op peil houden van ondersteuning en de inkomenspositie van ouderen. Daar blijven wij ons ook met de huidige uitdagingen volop voor inzetten. Wij sluiten dan ook af door u mooie feestdagen te wensen en een collectief gezond en gelukkig 2021. Houd goede moed; ook deze crisis komen we samen weer door.