Bij Meros wordt nog fanatiek en gezellig gebiljart.
Bij Meros wordt nog fanatiek en gezellig gebiljart. Foto:

Biljarten leeft zeker nog bij Meros

De club viert dit najaar het 75-jarig bestaan, maar is nog springlevend. “Het aantal actieve biljarters blijft redelijk stabiel’’, zegt secretaris René Keizers van biljartvereniging Meros. Afgelopen zaterdag hield Meros de finale van het Roel van Kesteren toernooi. In september begint de bingo weer op de laatste zaterdag van de maand.

Enschede – Meros werd in 1947 opgericht. De naam komt van de fabrieken Menko, Roombeek en Scholten, legt René Keizers uit. De club telt zo’n tachtig biljarters die in twee competities spelen: in de EBBB, de Enschedese Bedrijfs Biljart Bond, en in de AKC, de André Kors competitie, zeg maar voor de ‘echte senioren’. “Het totale aantal leden is 150’’, zegt Keizers.

Daar zitten ook zo’n twintig darters bij, die op de maandagavond actief zijn en een groep kaarters die op de donderdagavond kruisjassen of hartenjagen speelt. Maar het biljarten blijft de grootste troef voor Meros. “Het biljarten leef zeker nog. Gelukkig wel’’, zegt Keizers. “Het leuke is dat je het met een groep doet. Het is gezellig, een biertje erbij. Het gaat niet om de knikkers. Het is een sociaal gebeuren.’’

Meros zit in een oude gymzaal aan de Jan Vermeerstraat. “We zijn vier avonden en twee middagen in de week open’’, zegt Keizers die bijna vijftien jaar lid is. In het libre heeft hij een gemiddelde van 1,4. Dat houdt in dat hij in een partij 41 caramboles moet maken. Aan het Roel van Kesteren toernooi deed de secretaris ook mee. “Maar ik ben uitgeschakeld in de voorronde.’’

Het Roel van Kesteren toernooi is een voortzetting van het Brinkman toernooi van Meros dat opgezet werd door Roel van Kesteren die later overleed. Sponsor Brinkman hield er ook mee op, waardoor het toernooi van de kalender verdween.

René Keizers en Bennie Nagenborg besloten het toernooi weer nieuw leven in te blazen. Ze gaven het toernooi de naam mee van Roel van Kesteren. In totaal deden er dit jaar 48 biljarters mee aan het toernooi waarvan de voorronden op zes dinsdagavonden werden gehouden. Er werd gespeeld in een A-poule en een B-poule voor de hogere moyennes.

'het gaat niet om de knikkers. het is een sociaal gebeuren'


Afbeelding