Tiny van der Ley gaat binnenkort met pensioen.
Tiny van der Ley gaat binnenkort met pensioen. Foto:

'Zo ontmoet je veel nieuwe mensen'

Pensioen in Enschede. Een reeks van verhalen van mensen uit Enschede, die al met pensioen zijn of dat binnenkort gaan en wat hun ervaringen en verwachtingen zijn over die pensioenperiode. Dit keer in gesprek met Tiny van der Leij. Ze is 66 jaar en krijgt in augustus dit jaar voor het eerst AOW, waar ze naar uitkijkt, omdat ze verwacht het daarna financieel beter te krijgen. Maar daarover later meer.

Enschede - Tiny vult haar dagen met veel vrijwilligerswerk, onder meer voor de Bewoners Adviesraad Enschede.
Ook is ze intermediair voor de Stichting Leergeld en tot vorig jaar was ze zeer actief als vrijwilliger voor Wijkwijzer. Dit laatste is een samenwerking van onder andere de gemeente, Alifa, M-pact en vrijwilligers waar mensen terecht kunnen voor hulp en zorg. Ze raadt mensen aan hier zeker op te kijken als ze hulp nodig hebben: www.enschede.nl/wijkwijzer-hulp-en-zorg. Daarnaast heeft Tiny ook een aantal creatieve hobby's, zoals haken, gedichten en korte verhalen schrijven en geniet ze van muziek.

In haar vrije tijd fietst ze graag, bijna 200 kilometer per maand. Het houdt haar fit en past bij haar beperkingen. Andere sporten zijn voor haar te belastend. Tijdens haar ziekteperiode (inmiddels zo’n zeven jaar geleden) heeft ze zich regelmatig eenzaam gevoeld. Ze merkte dat het heel lastig was om de juiste behandeling en de weg in de medische wereld te vinden. Ze kwam juist door die gevoelens van alleen zijn, tot het inzicht dat het heel belangrijk is om mensen om je heen te hebben.


Inmiddels heeft ze een groot netwerk opgebouwd en haar eigen weg daarin gevonden. Ze heeft een paar hele goede vrienden opgedaan, ook haar dochter is een grote steun. Dat netwerk is ontstaan door in haar eigen wijk dingen te gaan doen. Zo heeft ze onder anderen nieuwe bewoners welkom geheten, samen met een collega. "Zo ontmoet je heel veel nieuwe mensen in je eigen directe omgeving.”
Van daaruit ging ze één keer per week eten in het buurthuis en kwam daar in contact met Wijkwijzer. Haar open en eerlijke karakter heeft haar daar zeker bij geholpen. Zoals ze nu op haar leven terug kijkt zegt ze: "Ik had een leven voor mijn 60e en ben herboren na mijn 60e, doordat ik herstelde van mijn ziekte en weer heel actief kon zijn en heel veel nieuwe mensen ontmoette.”

Sinds een jaar woont ze in een woonzorgcentrum in de stad, met veel plezier. Ondanks haar nog vrij jonge leeftijd heeft ze daar nu al voor gekozen, omdat “je nooit weet wat er gaat gebeuren, zeker ook gezien mijn medische verleden”.

'je weet nooit wat er gaat gebeuren'

In augustus dit jaar krijgt ze voor het eerst AOW, aangevuld met een klein pensioentje (minder dan 100 euro per maand). Wat ze zich nog wel afvraagt is of ze dan nog wel recht op huur- en zorgtoeslag heeft. Binnenkort gaat ze dat uitzoeken via een proefberekening op www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen.

Afbeelding