Afbeelding
Foto:

Kattig

Algemeen

Kim was altijd erg zuinig op haar kat Buddy, hij was een witte raskat die erg duur was geweest. Hij mocht niet los door de buurt lopen, ze was veel te bang dat hij onder een auto zou komen of meegenomen zou worden.
Buddy mocht juist graag altijd buiten zijn in de tuin, daarom had ze als oplossing een tuigje met een lange lijn eraan die vastzat aan een paal. Zo kon hij lekker door de tuin struinen zonder dat Kim zich druk hoefde te maken dat haar kat vermist zou raken.
De buren van een paar deuren verderop vonden dit klinkklare onzin. Hun twee katten liepen immers altijd los door de straat en hun was nog nooit iets overkomen.
Wat zij niet wisten, was dat dit niet alleen bleef bij de straat. Ook de tuinen van andere bewoners waren geen onbekend terrein voor deze beesten.
Er waren al meerdere klachten geweest over kattendrollen, maar dit werd ontkend door deze eigenaren.
Dat moesten andere dieren zijn geweest, hun katten zouden dat nóóit doen.

‘Na een paar gesprekken waren beide partijen het er over eens dat deze katten een terreur waren voor de buurt’

Op een zonnige middag zat Buddy in de tuin, de deur stond open en Kim was boven de was aan het doen. De rust werd plotseling verstoord door het scherpe gemiauw van de twee buurtkatten die bovenop de garage waren geklommen.
Uitdagend miauwden en bliezen ze naar Buddy die ineengedoken in het gras zat. Ze slopen op hem af, steeds dichter en dichterbij, hun ruggen stonden bol en ze waren hard naar hem aan het blazen.
Gelukkig had Kim alles gehoord en kwam ze naar beneden gehold om de katten uit haar tuin te jagen. De dieren zetten het op een lopen toen ze haar zagen, maar ze wist nu wel precies wie het waren en welke eigenaren hierbij hoorden.
Eerst wilden de buren de discussie niet aan, hun excuus hiervoor was dat de dierenwereld net iets harder was dan de onze. Buddy moest maar leren om voor zichzelf op te komen.
Dit pikte zij uiteraard niet, gelukkig verwees een vriendin haar naar Buurtbemiddeling.

Een duo vrijwilligers ging met de casus aan de slag. Na een paar gesprekken met beide partijen waren ze het erover eens dat deze katten een terreur waren voor de buurt.
Dit zagen de buren uiteindelijk ook in.
Ze waren bereid beter op de katten te letten en hen niet zomaar de hele dag buiten te laten lopen.
Mocht er weer overlast zijn, dan kon Kim bij de buren terecht.
Dit vond zij een prettige oplossing en zo kon Buddy weer rustig van de zon genieten.

Laura

Column Buurtbemiddeling