De coronacrisis is een spanningsveld tussen werkgevers en werknemers: wat zijn de regels en mogelijkheden?
De coronacrisis is een spanningsveld tussen werkgevers en werknemers: wat zijn de regels en mogelijkheden?

Column RP Advocatuur: Covidspanningen op de werkvloer

Een werkneemster weigert zich te laten vaccineren tegen Covid-19. De werkgever ontslaat haar daarom op staande voet. Is dat ontslag gerechtvaardigd? De eerste rechterlijke uitspraak hierover is een feit. 


ENSCHEDE - Het betreft weliswaar een kwestie die zich afspeelt op Curaçao, dus de uitspraak is niet zondermeer één op één toepasbaar in Nederland, maar de uitspraak is natuurlijk wél van belang voor het Nederlandse arbeidsrecht. Het ging in deze zaak in de kern om de vraag of een werkgever zijn werknemer direct of indirect kan verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19. De werkgever stelde in de procedure dat de weigering van de werkneemster om zich te laten vaccineren een dringende reden voor ontslag oplevert omdat zij het overige personeel, mede gelet op de beperkte ruimte en de gebrekkige ventilatiemogelijkheden (de jonge dame van 25 werkte in een kleine kantoorruimte van slechts 25 vierkante meter samen met drie collega’s van in de 60), aan het risico van Covid besmetting blootstelt. De werkneemster voerde daartegenover aan dat er geen wettelijke vaccinatieplicht is en dat de werkgever in strijd handelt met haar (grond)recht op eerbiediging van haar persoonlijke levenssfeer en lichamelijke integriteit.


De Curaçaose rechter volgde het standpunt van werkneemster en meent dat er sprake is van een inbreuk op een grondrecht. Ontslag op staande voet was dus niet gerechtvaardigd. Hier kunnen natuurlijk vraagtekens bij worden gezet. Gaat het voorkomen van Covid-19 besmettingen niet voor op een inbreuk op de grondrechten? Eerder werd in de mondkapjeszaak namelijk geoordeeld dat het niet willen dragen van een mondkapje tijdens werktijd een reden voor ontslag kan opleveren. Hoe deze jurisprudentie zich verder gaat ontwikkelen is een kwestie van tijd. Het is nu wachten op de eerste Nederlandse uitspraak.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade.

Kijk ook op de website

www.rpadvocatuur.nl

Pen