André ten Dam wil een reünie organiseren. Nu polst hij de interesse.
André ten Dam wil een reünie organiseren. Nu polst hij de interesse. Foto:

Weerzien met oud-klasgenoten LTS?

André ten Dam wil een reünie van oud-klasgenoten van de LTS in Haaksbergen organiseren. Nu polst hij de interesse. Wellicht dat een aantal oud-leerlingen nu in Enschede woont.   

Hoe zou het toch met zijn oude klasgenoten van de LTS zijn? Daar is André ten Dam best nieuwsgierig naar. De 47-jarige oud-leerling van de LTS in Haaksbergen wil daarom een reünie organiseren. De datum is nog onbekend. ''Ik moet ergens beginnen. Nu pols ik eerst de interesse. Natuurlijk hoop ik dat veel oude klasgenoten dit ook leuk vinden”, zegt hij.

Ten Dam zat in de jaren tachtig op de LTS in Haaksbergen. De school stond aan de Ambachtstraat. Het schoolgebouw is allang afgebroken. De LTS maakte plaats voor nieuwbouw. ''Ik zat van 1986 tot 1990 op de LTS in Haaksbergen. Maar ik kom zelf niet uit deze plaats. Ik woon in Diepenheim en ging elke dag naar Haaksbergen naar school. De reünie is voor de leerlingen van de eerste twee jaren. Ik kan me herinneren dat de klas toen vrijwel hetzelfde bleef. Met 24 jongens zaten we in de klas. Gerrit Wes was een van de leraren. In onze klas zaten alleen maar jongens. Meisjes waren er niet. Na twee jaar veranderde de samenstelling. Iedereen koos een leerrichting. Je kwam dus bij anderen in de klas.”

Ten Dam bewaart mooie herinneringen aan die tijd. De schooljaren waren fijn. Met de klasgenoten ging hij ook wel eens naar de toenmalige bakkerij Velthof. Die zat iets verderop aan de Sonderenstraat. ''Daar haalden we puddingbroodjes. Die kostten toen 75 cent”, weet Ten Dam. Dat bedrag is nog uit de tijd van de guldens in de vorige eeuw. Omgerekend naar nu is dat zo'n 35 cent. De puddingbroodjes vonden overigens ook gretig aftrek bij leerlingen van andere scholen voor voortgezet onderwijs in Haaksbergen. Op de reünie zal die lekkernij ongetwijfeld ter sprake komen. 

''Ik ben benieuwd hoe het met iedereen gaat. Zes of zeven jongens ken ik nog uit die periode. Volgens mij zijn er veel in Haaksbergen gebleven. Maar er zullen uiteraard ook voormalige klasgenoten verhuisd zijn. Bijna iedereen woonde volgens mij toen in Haaksbergen. Enkele jongens kwamen uit de dorpen eromheen. Ik dus ook.” 

Ten Dam hoopt dat ook oud-docenten interesse hebben in de reünie. ''Zij zijn welkom. Het zou ook mooi zijn als er ook leraren uit die periode komen.” Ten Dam heeft al wat reclame gemaakt voor de reünie. Via Facebook geeft hij er bekendheid aan. ''Ik heb best wat positieve reacties ontvangen. Familie en vrienden vinden het mooi dat ik dit doe. Maar aanmeldingen zijn er nog niet. Ik hoop dat ze binnenkort komen. Eigenlijk ben ik nog maar net met de organisatie begonnen.” In eerste instantie wil Ten Dam de interesse polsen. ''Ik hoop toch minimaal op een groep van vijftien mensen. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Er is nog nooit een reünie van mijn klas op de LTS geweest.” De datum en locatie zijn nog onbekend. ''Misschien is de reünie bij mijn huis. Ik woon buitenaf. Belangstellenden kunnen melden via calcu75@hotmail.com.''

'Ik hoop op groep van minimaal vijftien mensen'
Afbeelding