Afbeelding
Foto:

Dag tegen het roken

TWENTE - Op woensdag 31 mei is het de internationale dag tegen het roken en tabak. Deze dag is georganiseerd door de World Health Organisation (WHO) en ook in Twente is er extra aandacht voor stoppen met roken op deze dag.

Twente behoort tot een van de regio's waar er meer wordt gerookt dan het landelijk gemiddelde. Vooral onder Twentse jongeren stijgt het roken jaarlijks met een grote hoeveelheid. Van de jongeren tussen de 19 en 35 jaar is een derde verslaafd. Ook lijken vmbo leerlingen gevoeliger te zijn om te beginnen met roken, vaak komt dit doordat de ouders zelf roken of de ouders vinden het eerder goed dat hun kind rookt.

Stop met roken
Er wordt van alles gedaan om het roken te stoppen of in ieder geval het verminderen ervan. Dit wordt dan ook op verschillende manieren gedaan zoals het zetten van nare afbeeldingen op sigarettenpakjes, de jaarlijkse GGD-actie stoptober en nu ook de dag tegen het roken. Met deze actie hoopt de World Health Organisation rokers aan het denken te zetten om het stoppen met roken toch te overwegen. Roken verhoogt ook de kans op vele soorten aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, COPD, longkanker en nog veel meer. Een roker heeft daarom ook een verhoogde kans om deze ziektes sneller te krijgen dan een niet-roker. Het moment dat je stopt met roken wordt de levensstijl al een stuk gezonder. Het stoppen met roken heeft ook direct effect op je bloeddruk en hartslag. Na een tijd zal ook de smaak, geur en bloedcirculatie een stuk verbeteren.

Accijnzen
De overheid probeert ook door middel van financiële druk het roken te ontmoedigen. Zo is de prijs van een pakje sigaretten of andere rookwaar al fors verhoogd de afgelopen jaren. Toch blijft het lastig om een 'harde kern' van rokers te laten stoppen. De overheid voerde daarnaast ook andere maatregelen door, zoals een verbod op roken op werkplekken, binnen bij cafés en in het openbaar vervoer.