Demonstratie voor hogere pensioenen in Utrecht
Demonstratie voor hogere pensioenen in Utrecht Foto: © MAX

Zwarte Zwanen 8 - Pensioen? Veel sparen, weinig krijgen

Algemeen

Op 28 juni en 5 juli om 20.25 uur op NPO 2 zendt MAX twee nieuwe afleveringen van Zwarte Zwanen uit. De belangrijkste vragen in Zwarte Zwanen zijn: welke mensen schuiven 1800 miljard euro over de wereld? Hoe doen zij dat? En hoeveel blijft er aan de strijkstok hangen? MAX-journalist Cees Grimbergen onderzoekt de schimmige wereld van ons pensioengeld.

In de spraakmakende documentairereeks Zwarte Zwanen volgde Omroep MAX tussen 2013 en 2018 de Nederlandse pensioenwereld. In 2013 zat er 1000 miljard euro in de pensioenfondsen. Inmiddels zit er 1800 miljard euro in de pensioenfondsen. Toch worden bijna alle pensioenen al veertien jaar niet geïndexeerd. Hoe is dit mogelijk?

In deze aflevering 8 laten boze ouderen van zich horen. De Brabantse vriendinnen Riet en Marga hebben naast hun AOW een pensioen van 500 euro per maand. Hoe komen zij rond en hoe denken zij over de stijgende kosten van levensonderhoud? Vrachtwagenchauffeur Ger Trines legt uit dat ook werkende Nederlanders door de strenge rekenregels een lager pensioen tegemoet kunnen zien. Sommige ouderen gaan nu zelfs demonstreren voor een hoger pensioen.

Sinds 2009 bedraagt de inflatie zo’n 25 procent. De koopkracht van het pensioen -naast de AOW- is dus voortdurend gedaald. Een gemiddeld maandpensioen is ongeveer 700 euro. Dat de pensioenen niet verhoogd worden heeft alles te maken met de rekenmethode die Nederlandsche Bank en regering hebben voorgeschreven. Regering, Nederlandsche Bank en pensioenfondsen houden geen rekening met de werkelijk behaalde rendementen.

Oud-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kijkt in deze Zwarte Zwanen-aflevering terug op het dossier pensioenen. Hij erkent dat het pensioensysteem verkeerd uitwerkt en niet uitlegbaar is. Hij zegt hierover: ‘De emotie en frustratie rond het niet-indexeren begrijp ik goed.’ Vier jaar lang werd Koolmees bestookt met boze brieven van ouderen.

Uit het programma blijkt dat medewerkers van De Nederlandsche Bank al in 2004 waarschuwden voor de nieuwe rekenmethode rond de pensioenen. Uiteindelijk werd die in 2007 ingevoerd. Deze rekenmethode -‘de risicovrije rekenrente’- pakt desastreus uit voor Nederlandse ouderen én jongeren. De onderzoeker van toen doet zijn verhaal.

Zwarte Zwanen
Dinsdag 28 juni
Om 20.25 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Cees Grimbergen


Cees, Marga en Riet - Foto: © MAX


Ger Trines - Foto: © MAX

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37