Afbeelding
Foto: RICK MEINEN

Wandelen in het Overijsselse Vechtdal

Algemeen

In het Vechtdal kun je heel gevarieerd wandelen. En met het wandelnetwerk Vechtdal wordt het je ook nog eens heel gemakkelijk gemaakt. Van knooppunt tot knooppunt tot een langeafstandswandeling zoals het Pieterpad, het is allemaal mogelijk. 

Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad, een meerdaagse wandelroute door het Vechtdal, langs de uiterwaarden van de Vecht. Deze langeafstandswandeling begint in Zwolle, Poort van het Vechtdal, en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.

Het Vechtdalpad

Het Vechtdalpad bestaat uit zeven verschillende etappes. Vier van deze etappes lopen door Nederland. De eerste etappe voert je van Zwolle naar Dalfsen. Na een wandeling door de pittoreske binnenstad met de vele historische panden, loop je door een weids rivierenlandschap langs de Vecht naar Dalfsen. De tweede etappe, van Dalfsen naar Ommen, voert door een gevarieerd landschap. Via het eeuwenoude landgoeddorp Vilsteren, kom je uit in Ommen. Hier start de derde etappe naar Mariënberg. Ook dit landschap is verrassend met zijn heide, bossen en zandverstuivingen.

Op enkele oude armen na, blijft de Vecht tijdens deze etappe verstopt achter hoge rivierduinen, die unieke vergezichten opleveren. De vierde etappe van Mariënberg naar Gramsbergen voert door een open landschap van weiden en akkers. Hier beleef je de hedendaagse landbouw in volle glorie. Halverwege de tocht ligt Hardenberg, een gezellig en levendig stadje dat zeker een bezoek waard is. De vijfde, zesde en zevende etappe voeren je via de Vecht over de Duitse grens richting het authentieke dorpje Laar en verder… In Duitsland loopt het Vechtdalpad letterlijk langs de oevers van de Vecht.

Route-tips

Wandelnetwerk Vechtdal Overijssel koppelt honderden kilometers rondwandelingen in Dalfsen, Ommen, Hardenberg en het Reestdal. In totaal bevat het netwerk 1.300 kilometer aan wandelroutes. Zelf je route plannen? Ook dat kan via de wandelrouteplanner! Kijk voor meer informatie op www.vechtdaloverijssel.nl/routes.

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37