Afbeelding
Foto: Shutterstock

The Footprint Challenge Stap voor stap

Algemeen

Je ecologische voetafdruk verkleinen? Laura & Miriam doen het stap voor stap. Het zijn spannende tijden… de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder, ook in Nederland. In de politiek wordt er veel over gesproken, maar we zien nog weinig actie. Gelukkig zijn er veel mensen en organisaties die wél in actie komen. We stellen je graag voor aan Laura Moningka en Miriam Melchers van The Footprint Challenge. Zij helpen organisaties en hun medewerkers om stap voor stap hun voetafdruk te verkleinen. En dat duurzaam bezig zijn, maakt je ook nog eens gelukkiger. Daar willen we meer van weten! Waarom werken deze dames zo hard aan een duurzame wereld? Hoe groot is hun voetafdruk eigenlijk? En hebben ze nog tips voor ons

Dames, sinds wanneer zijn jullie bezig om je voetafdruk te verkleinen? Wanneer kwam het ‘inzicht’-moment?

Laura: “Het milieu zat er bij mij al vroeg in, in plaats van dat mijn ouders tegen mij zeiden dat ik het licht uit moest doen, zei ik het tegen mijn ouders. En op mijn 10e werd ik vegetariër, om eerlijk te zijn niet omdat ik toen al bewust was van de milieu impact van vlees eten, maar voor de diertjes. Voor mij was het een logisch gevolg om een milieustudie te kiezen en in 2014 heb ik The Footprint Challenge opgericht om mensen te inspireren om met kleine acties in het dagelijks leven hun voetafdruk te verkleinen.” 

Miriam: “Ik heb een hele andere achtergrond. Als klein meisje was ik een enorme natuurliefhebber, maar 20 jaar later had ik hele andere prioriteiten. Ik was super ambitieus en ging aan de slag in de reclamewereld en werkte voor grote internationale bedrijven. In die tijd waren er nog weinig mensen met duurzaamheid bezig, ik ook niet. Totdat ik gevraagd werd een project te doen voor een grote fastfoodketen. Ai, dat voelde niet goed. Ik realiseerde me dat ik met mijn werk onderdeel was geworden van de enorme consumptiemaatschappij. Hier kon ik niet langer mee doorgaan en toen heb ik mijn baan opgezegd. Uiteindelijk ben ik bij Tesla in California beland. Die periode heeft mijn leven veranderd. Ik werd me heel bewust van de impact die elk individu heeft en kwam erachter dat je er heel makkelijk iets aan kan doen, simpelweg door je levensstijl aan te passen! Dus dat ben ik gaan doen. Terug in Nederland ontmoette ik Laura en ik vond The Footprint Challenge zo’n sterk programma dat we besloten we om dit samen voort te zetten om nog meer impact te maken.”

Wat is de “ecologische voetafdruk” nou eigenlijk?

“De ecologische voetafdruk is de ruimte die nodig is voor onze levensstijl en wordt gemeten in hectare. Alles wat we doen draagt bij aan de grootte van onze voetafdruk. Wat we eten, drinken, dragen, wonen, reizen enzovoort. Het is helemaal niet erg dat je een voetafdruk hebt, die hebben we allemaal! Zolang je maar niet meer gebruikt dan de Aarde op een natuurlijke wijze kan herstellen. En dat is wat er nu wel gebeurt. We vragen teveel van de Aarde.Wereldwijd leven we alsof we 1,5 Aardes hebben en als iedereen zo zou leven als de gemiddelde Nederlander, dan zouden we bijna 3 Aardes nodig hebben. En we hebben we maar een… Tijd voor actie dus!”

Wat doet The Footprint Challenge precies?

“Wij helpen organisaties om van binnenuit te verduurzamen. Tijdens ons 40-daagse programma dagen we medewerkers uit om hun voetafdruk te verkleinen én hun handafdruk te vergroten door kleine acties te ondernemen. Door 40 dagen kleine acties te doen, ontwikkelen deelnemers nieuwe gewoontes en een duurzame mindset. Zo helpen we niet alleen om hun persoonlijke leven duurzamer te maken, maar het zorgt er ook voor dat ze meer betrokken worden bij de duurzame ambities van hun organisatie. Medewerkers strijden in teams tegen elkaar om wie de meeste impact maakt. Daarnaast organiseren we ook workshops en hebben we een duurzame kalender uitgebracht om mensen en gezinnen uit te dagen om stap voor stap duurzamer te gaan leven.

We werken voor hele uiteenlopende organisaties van gemeenten tot internationale bedrijven waar mensen van over de hele wereld aan meedoen. Heel fijn dat steeds meer organisaties echt in beweging komen. We hebben iedereen hard nodig!”

Hoe groot is jullie eigen voetafdruk op dit moment?

De ecologische voetafdruk wordt gemeten in hectares en de voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 5 hectare. Laura: “Mijn voetafdruk varieert tussen de 1,6 en 4,2 hectare en dat hangt af of ik toegeef aan mijn Footprint Zonde en dat is reizen. Nu hoeft reizen niet onduurzaam te zijn, maar ik hield ervan om naar tropische bestemmingen te gaan. Dus nu met corona is mijn voetafdruk erg laag. In de zomer ben ik in Italië geweest, ik wilde niet vliegen vanwege mijn voetafdruk en ben daarom met de trein gegaan. Interrail is gelukkig niet alleen voor jongeren en biedt een mooie gelegenheid om op een duurzame manier Europa te ontdekken.”

Miriam: “Mijn voetafdruk is 2,3 hectare. Ik ben afgelopen jaren druk aan de slag geweest met het verkleinen van mijn voetafdruk en vergroten van mijn handafdruk. Ik eet volledig plantaardig, ben minder gaan vliegen, en minder spullen en kleding gaan kopen, maar er valt ook nog van alles te verbeteren hoor! Zo ben ik een echte koukleum, dat gevolgen heeft voor mijn energieverbruik.” 

Moet je er grote offers voor brengen? Is er iets wat je nu moet laten, wat je mist? 

Laura: “Het gaat mij eigenlijk gemakkelijk af, omdat ik het zo belangrijk vind. Ik eet plantaardig, gebruik weinig stroom, heb geen gas meer in huis, heb geen auto, koop bij voorkeur tweedehands kleren (is wel een proces geweest) en scheid uiteraard al het afval dat binnen mijn gemeente mogelijk is. Een offer waar ik nog niet aan toe was, waren mijn vliegreizen om naar verre oorden af te reizen. Natuurlijk zorgde ik altijd wel voor CO2-compensatie van mijn vluchten, maar het wrong wel. Door corona heb ik geen behoefte meer om zo ver weg te gaan en vind ik het fijn om te merken dat ik het ook helemaal niet mis.”

Miriam: “Ik voel een enorme urgentie en zie het als een uitdaging om nieuwe duurzame gewoontes te creëren en dat breidt zich steeds verder uit. Ik heb geen grote offers hoeven doen, omdat ik het stapsgewijs heb aangepakt. Eigenlijk hoef ik nu niet veel te missen en brengt het me juist heel veel. Ik dacht altijd dat ik producten als kaas zou gaan missen, maar de supermarkten liggen tegenwoordig vol met heerlijke plantaardige producten, zelfs kaas! En het voelt heel goed om te weten dat ik niet meer bijdraag aan de bio-industrie. Reizen was wel een dingetje. Ik heb twee keer in het buitenland gewoond, dus ik vloog veel, voor werk en vakantie. Afgelopen jaren heb ik Europa ontdekt. Duitsland kwam vroeger niet in mijn hoofd op, nu is het mijn favoriete bestemming, prachtig die bergen en natuur!”

Wat kunnen lezers doen om hun eigen voetafdruk te verkleinen? 

Kijk waar je de meeste impact hebt en kies duurzame acties die bij je passen, zodat je het volhoudt. Natuurlijk mag je jezelf daarin best uitdagen! Voor de gemiddelde Nederlander hebben spullen, vlees eten, wonen en de auto de meeste impact. Met kleine acties kun je in je dagelijks leven al een groot verschil maken.

Onze favoriete tips: 

1. Kook vaker plantaardig, dat kan heel simpel door te kiezen voor een vleesvervanger of door je favoriete recept te googlen met “plantaardig” erachter.

2. Kijk of je iets tweedehands kunt vinden of refurbished. Vooral bij kleding kun je echte pareltjes ontdekken. Vraag je sowieso af voordat je nieuwe spullen koopt of je het echt wel nodig hebt. 

3. Als echte Nederlander mag de fiets natuurlijk niet in het rijtje tips ontbreken. Goed voor je conditie, geen CO2-uitstoot en binnen de stad vaak sneller dan de auto. 

4. Maak van energie besparen een sport; ga op zoek naar energiemonsters, zoals lichten en apparaten die onnodig aan staan, en pak ze aan.

5. Vergroot je handafdruk! Dat is je positieve impact, en die is minstens net zo belangrijk! Door andere mensen in je omgeving te inspireren hun voetafdruk te verkleinen, vergroot jij je handafdruk. Leuk hè?

Heeft het wel zin om iets te doen, Nederland is maar zo’n klein land?

Laura & Miriam twijfelen geeft moment: “Ja zeker! En helemaal als we het SAMEN doen. Er is geen tijd meer om naar anderen te wijzen. Begin bij jezelf. We hebben iedereen nodig: consumenten, de overheid en bedrijven. En besef hoe groot onze rol als consument is. We hebben een stem in de politiek én wij bepalen de vraag, dus als wij bewuste keuzes gaan maken, dan spelen bedrijven daarop in. Of je nou jong of oud bent, iedereen kan impact maken, en samen kunnen we ervoor zorgen dat we de Aarde goed achterlaten voor toekomstige generaties.”

“Duurzaam bezig zijn maakt gelukkig.” Hoe werkt dat precies?

“Dat klopt! Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die duurzaam bezig zijn, zich gelukkiger voelen. Ga maar eens na bij jezelf: hoe voel je je als je afval op de juiste manier scheidt? Als je eten redt uit de supermarkt dat anders wordt weggegooid? Als je korter doucht om energie te besparen? Dat voelt toch goed?! Het zijn allemaal kleine acties, maar het geeft voldoening en dan wil je er automatisch meer van doen. Genoeg reden om aan de slag te gaan dus! Ken je een organisatie, die graag aan de slag wilt met The Footprint Challenge? Kijk op www.footprintchallenge.nl of neem contact op met Laura en Miriam via info@footprintchallenge.nl.

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37