Gashouder Amsterdam 2021, ARIA, OMROEP MAX 2021, foto: Omroep MAX / Bart van der Putten
Gashouder Amsterdam 2021, ARIA, OMROEP MAX 2021, foto: Omroep MAX / Bart van der Putten Foto: Bart van der Putten

Tania Kross, Henk Poort, Rosemary Joshua en Dionne Stax Nieuw MAX- programma ARIA

Algemeen

Samen hebben ze ruim tachtig jaar podiumervaring, de drie juryleden van het nieuwe MAX-programma ARIA: Rosemary Joshua, Tania Kross en Henk Poort. Vanaf zondag 10 oktober zijn ze wekelijks te zien om 20.30 uur op NPO 1 in de achtdelige serie ARIA gepresenteerd door Dionne Stax. In deze achtdelige serie zingen tien talentvolle operazangers wekelijks een bekende aria die wordt beoordeeld door deze vakkundige jury. De drie doorgewinterde juryleden zijn operazangers die ook buiten de opera hun sporen als zanger verdiend hebben. De taak waarvoor zij staan is niet eenvoudig, want opera is meer dan zingen alleen, het is bijvoorbeeld ook acteren en dus het overbrengen van een verhaal en emoties.

Rosemary Joshua is voorzitter van de jury. Zij staat aan het hoofd van De Nationale Opera Studio, een vermaard opleidingstraject waarin jonge, getalenteerde zangers worden klaargestoomd voor een internationale operacarrière. Het zwaartepunt van haar jureringen ligt op overtuigingskracht en likeability. Daarnaast is Rosemary Joshua erg kritisch op het repertoire dat de zangers kiezen.

Henk Poort heeft met zijn vele jaren ervaring in de verschillende operahuizen van Europa vooral een goed oor ontwikkeld voor klankkleur. Is een zanger helder, of kleurt hij dof? Ook let hij op de timing en of een zanger goed samenwerkt met de dirigent.

Tania Kross legt de nadruk op acteertalent en overtuigingskracht. Een zanger moet een rol tenslotte spelen en die tot aan de achterste rijen van een grote zaal overtuigend weten te brengen.

Secret Judge

Elke legendarische operabühne heeft haar eigen legendes. Mysterieuze verhalen over een ronddwalende geest of een sprookjesachtig fantoom dat zich bemoeit met het reilen en zeilen van het theater. Zo ook de arena die ARIA heet. Hoog in de loge huist de Secret Judge. Het is een internationaal vermaarde autoriteit op het gebied van opera en klassieke muziek wiens mening een carrière kan maken of breken. Een mystiek persoon wiens identiteit geheim zal blijven tot aan de grote finale van ARIA.
Elke week zal de Secret Judge vanuit de loge goudeerlijk commentaar geven op de optredens van onze operatalenten; slechts communicerend via het scherm.

MAX: ARIA
Vanaf zondag 10 oktober
Om 20.30 uur op NPO 1
www.maxvandaag.nl/aria

Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37