Afbeelding
Foto: Shutterstock

Veiligheid rondom de scootmobiel

Algemeen

Dat de brandweer meer doet dan branden blussen en ongevallen bestrijden is bekend. Een grote organisatie die dag en nacht bezig is met uw veiligheid. Eén van de onderdelen hiervan is het geven van voorlichtingen. Deze vinden onder andere plaats bij de bewoners van appartementencomplexen. De rode draad hierbij is het Voorkomen, melden en vluchten bij brand.

Voordat de voorlichting plaats zal vinden gaat er eerst een medewerker naar het complex om de sfeer te “proeven” en te horen waar het meeste belang bij is waar de bewoners wat over willen weten. Tijdens de rondgang komen we regelmatig scootmobielen tegen op gesloten of open galerijen. De bewoners zijn verbaast of teleurgesteld als ze te horen krijgen dat dit in veel gevallen niet is toegestaan. Wij hebben hier alle begrip voor en in veel gevallen proberen we een passende oplossing te zoeken.
Naar schatting rijden er meer dan 300.000 scootmobielen rond in Nederland. Dit aantal zal de komende jaren alleen maar stijgen doordat mensen steeds langer thuis blijven wonen, soms met zorg aan huis. Het gebruik van een scootmobiel heeft gevolgen voor de brandveiligheid in en om uw appartement. U kunt er met eenvoudige maatregelen zelf voor zorgen dat u uw scootmobiel zo veilig mogelijk kunt stallen.

Scootmobiel of elektrische rolstoel?
Een scootmobiel is niet hetzelfde als een elektrische rolstoel. Een scootmobiel is een vervoersmiddel, zoals bijvoorbeeld een auto, fiets of scooter. Een elektrische rolstoel is een hulpmiddel, zoals ook een rollator, krukken of gewone rolstoel. Omdat een scootmobiel een vervoersmiddel is, heeft dit gevolgen voor de stalling ervan. Een scootmobiel is niet geschikt voor gebruik in huis en een stallingsplaats moet dan ook vaak buiten de woning worden gezocht. Begrijpelijk is het dan dat deze op de galerijen geplaatst gaat worden.

Kans op brand
Een scootmobiel kan brandgevaarlijke situaties opleveren. Door slijtage en bewegingen tijdens het rijden is er kans op kortsluiting, waardoor brand kan ontstaan. Bij het opladen van de accu kan oververhitting ontstaan, evenals ophoping van brandbare gassen. Hierdoor kan brand ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om alléén een origineel laadstation te gebruiken dat hoort bij de scootmobiel. Geef de oplader een vaste plaats, zodat deze niet kan beschadigen of vallen. Zorg voor een vaste stroomaansluiting en gebruik geen verlengsnoeren. Schakel de lader eerst uit of trek de stekker uit het stopcontact voordat u de scootmobiel ontkoppelt. Verder adviseert de brandweer om de scootmobiel alleen op te laden in een ruimte met voldoende ventilatie. Klaar met laden? Haal gelijk de stekker uit het stopcontact.

Stallen van uw scootmobiel
Door het stallen en opladen van scootmobielen in woongebouwen ontstaat er meer kans op brand. Een scootmobiel bestaat uit een stalen frame met hierop veel rubber, kunststof, schuimrubber en elektronica. Dit kan er voor zorgen dat een brand snel groter wordt. De grote hoeveelheid dichte, zwarte en giftige rook die hierdoor ontstaat, is een directe bedreiging voor iedereen die in het gebouw aanwezig is. Ook kunnen scootmobielen in de weg staan als u moet vluchten bij brand of een andere calamiteit.

Het stallen van een scootmobiel in uw eigen woning is toegestaan. Dit kan echter wel gevaarlijk zijn. In de meeste gevallen zal de scootmobiel in de vluchtroute staan en daarmee de doorgang voor een groot deel blokkeren. Het is daarom aan te bevelen een scootmobiel alleen in de woning te stallen als dat in een aparte ruimte binnen de woning kan. Gezien de omvang van de scootmobielen is dit vaak niet mogelijk.

In sommige woongebouwen is een aparte ruimte gemaakt voor de stalling van scootmobielen. Deze ruimte is dan zo gemaakt, dat een eventuele brand zich niet snel kan verspreiden buiten deze ruimte. Maak hier dan gebruik van voor het stallen van uw scootmobiel. Is zo’n ruimte niet aanwezig, vraag dan bij uw woningcorporatie of VvE na of dit gerealiseerd kan worden.

Sommige woongebouwen hebben een open galerij aan de buitenzijde van het gebouw. Op de galerij sta je als het ware in de buitenlucht. Als een woongebouw is voorzien van brede galerijen, dan is er mogelijk een plaats te vinden voor de stalling van een scootmobiel. Er moet dan altijd een breedte van minimaal 85 centimeter aan vrije ruimte overblijven. Dan kan er bijvoorbeeld nog een brancard van de ambulance of een rolstoel langs. Ook blijft het dan mogelijk om op de galerij via twee kanten te vluchten.

Naast dat een scootmobiel in de weg kan staan bij het vluchten, vormen scootmobielen met de laadelektronica, accu’s en kunststof materialen brandgevaar dat niet aanwezig mag zijn in de vluchtroute. Zonder een goede stallingsvoorziening mag een scootmobiel dan ook niet worden gestald in de vluchtroutes binnen een woongebouw.
U kunt zich voorstellen dat de brandweer ook hinder kan ondervinden bij het bestrijden van een woningbrand wanneer de aanvalsroute geblokkeerd is door een scootmobiel.

Dat een brand in een scootmobiel zich snel kan ontwikkelen is te zien in het filmpje in de onderstaande link: https://youtu.be/kv0zd__08HU

Meer informatie over brandveiligheid
Wilt u meer weten over het thema brandveiligheid, bezoek dan onze website: www.brandweer.nl/brandveiligheid. Zijn er onderwerpen op het gebied van brandveiligheid waar u graag een artikel over zou willen lezen? Laat het de redactie weten!


Ester Bertholet.
Ester Bertholet legt uit: wat is delier nu precies? 18 mrt, 12:12
Een gang vol obstakels hindert ook de brandweer bij de bluswerkzaamheden
Plaats géén spullen in de galerij of gang 17 mrt, 14:14
Wanneer zelfstandig naar het theater wat lastiger is, biedt Vier het Leven de helpende hand.
Ook weer naar het theater dankzij Vier het Leven! 16 mrt, 14:05
Goede mondzorg is juist ook voor ouderen erg belangrijk.
Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistent(e)... 16 mrt, 13:48
Zonnestroom is een mooie, duurzame investering.
Grootouders voor het Klimaat in actie voor wind- en zonnestroom 15 mrt, 16:10
Een inwoner van Sardinië.
Gezonder leven in de 'Blue Zones' 15 mrt, 15:44
Afbeelding
Recept: Mosselen op z'n Italiaans 15 mrt, 15:39
De wandelingen over de Smartfloor trokken veel deelnemers en belangstellenden.
Beter inzicht in uw eigen valrisico 15 mrt, 13:37