Els Damen schreef en regisseert de voorstelling 'Bijzonder doodgewoon'. (Foto: MAON Fotografie)
Els Damen schreef en regisseert de voorstelling 'Bijzonder doodgewoon'. (Foto: MAON Fotografie)

Els Damen blij met ‘NATUURLIJK’

Algemeen

Theatermaker, actrice en zangeres Els Damen heeft één van drie voorstellingen van ‘NATUURLIJK, Theater van het Landschap’ geschreven. “Er zit veel muziek in en er wordt veel gezongen’’, vertelt ze. In Enschede is ‘NATUURLIJK’ vanaf 30 juni in het bos van Hof Espelo te zien.

Enschede – ‘NATUURLIJK’ is bijzonder locatietheater voor de hele familie, geproduceerd door Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Landschap Overijssel.
Van donderdag 30 juni tot en met zondag 10 juli wordt de voorstelling in de buitenlucht opgevoerd op Hof Espelo in Enschede en van donderdag 14 juli tot en met zondag 24 juli in Het Reestdal in Balkbrug.

Bij ‘NATUURLIJK’ worden er drie korte voorstellingen gespeeld op verschillende locaties in het bos. De voorstelling van Els Damen heet ‘Bijzonder doodgewoon’. “Het thema is natuur en milieu en we willen nog wel eens vergeten dat de natuur en het milieu heel belangrijk zijn’’, zegt Els Damen. Zij heeft ‘Bijzonder doodgewoon’ geschreven en doet ook de regie.
De spelers zijn Levi Vos, Anne Verhart en Esmee Mardjan. “Drie vertellers brengen het verhaal over. Het gaat over een fantasierijke jongen die gekke keuzes in het leven maakt. Hij gaat een ander pad op dan hij eigenlijk voor ogen had. Eigenlijk wilde hij boswachter worden.’’

Veel meer wil Els eigenlijk niet verklappen over het verhaal. “Het is vooral geen sprookje. Soms is het leven wat harder dan een sprookje voordoet. Die realiteit wordt met een gezonde dosis humor en originele muziek overgebracht. En we wijzen natuurlijk op de mooie punten van de locatie. Dat de bezoekers aandacht hebben voor de natuur. We laten zien hoe mooi de natuur is om ons heen.’’

Anne Verhart heeft speciaal voor de voorstelling de muziek gecomponeerd. “En ze speelt mee in de voorstelling’’, zegt Els. “De spelers nemen het publiek in de ontspanning van de natuur.’’ Het is een mooi contrast met het chaotische van de stad, vindt Els. “Het milieu is ook een thema in mijn eigen leven. Je ziet de dorpen leger worden, mensen trekken naar de stad. En in coronatijd zijn mensen meer gaan wandelen in de natuur, maar daardoor wordt er ook meer troep achtergelaten. Stadse dingen in de natuur en natuurdingen in de stad: daar spelen we een beetje mee. Het is ook een beetje een boodschap. Soms kun je met iets heel kleins grote dingen veranderen. Meer bloemetjes in de tuin voor de bijen bijvoorbeeld.’’

Bij NATUURLIJK wandelen de bezoekers van de ene naar de andere voorstelling, onderwijl genietend van de natuur om hen heen. De andere twee voorstellingen zijn geschreven door Bruun Kuijt en Luuk Haaze.

Voor elk verkocht kaartje van NATUURLIJK plant Landschap Overijssel een boom. Wie het wil, kan zijn of haar boom in het najaar zelf planten. De insteek van NATUURLIJK is de mensen bewust te maken in wat voor bijzondere omgeving ze zich bevinden en dat die behouden dient te blijven.

De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 21 uur geleden
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56
Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.
De mening van Enschede: Een krap woningaanbod in onze stad? 26 mrt, 12:09
Open Huis bij Het Palet en de Triangel. (Foto: Patrick van der Horst)
De Triangel en Het Palet houden een Open Huis 26 mrt, 07:47
VVN houdt een gratis Opfriscursus Fiets. (Foto: Bastiaan Heus)
Opfriscursus Fiets bij Speeltuin Boswinkel 25 mrt, 14:37