Fellini, de winnaar van de Pindacup in 2019. (Foto: Klaas Keizer)
Fellini, de winnaar van de Pindacup in 2019. (Foto: Klaas Keizer)

Horeca voetbalt weer om de Pindacup

Algemeen

De Enschedese horeca gaat zondag 19 juni weer spelen om de Pindacup. Het voetbaltoernooi wordt al voor de 42e keer gehouden. Joop Hardick van het vroegere Café de Pijp was de uitvinder. Vanaf 11.00 uur komen er veertien teams in actie bij gastheer EFC PW op het Tiemeister.

Enschede – Ook het Pindacup Toernooi heeft wat opstartproblemen. Tot en met 2019 kreeg de organisatie ‘met gemak’ zestien deelnemers bij elkaar, deze keer was het ‘hard werken’ om twaalf cafés en restaurants vast te leggen.
De woorden ‘weinig personeel’ werden vaak gebezigd. De opzet van elf tegen elf werd dan ook losgelaten en de editie van 2022 wordt op halve velden afgewerkt, zeven tegen zeven.

SC Enschede, de buurman van PW, stelt een veld en kleedkamers beschikbaar. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur en de finale is gepland om 15.30 uur. De prijsuitreiking is ’s avonds bij Fellini, de winnaar van 2019. 

Wie het eerste toernooi in 1978 gewonnen heeft, is onduidelijk. De inscripties in de Pindacup -de wisselbeker- gaan terug tot 1984, met ’n Aap als winnaar. 

Peter Besselink was erbij in 1978, bij het eerste toernooi. Hij was destijds barkeeper bij Café de Pijp. “Een roemrucht café aan de Stadsgravenstraat dat gedreven werd door levensgenieter/fotograaf en horecaman Joop Hardick. In dat café werden altijd emmers vol pinda’s op de bar gelegd en er werd flink in gepeuzeld door alle gasten. Soms leek het wel een dierentuin tijdens het voederen. Als ze de doppen netjes op de bar legden, werden ze verzocht alles op de grond te mikken, zodat we ‘s avonds konden volstaan met een bezem de laatste klanten naar buiten te werken en dan alle doppen bijeen te vegen. Ik weet nog goed dat ik soms de volgende dag nog pindadoppen terugvond in de omslag van mijn broek.’’

De naam Pindacup was ‘logisch’ volgens Besselink. “Toen we op het idee kwamen om een voetbaltoernooi te houden voor de lokale horeca was het vinden van een geschikte naam voor dit toernooi natuurlijk een eitje. De eerste editie vond plaats op het terrein van de THT, zoals dat toen nog heette. Als corona geen roet in het eten had gegooid in 2020 en 2021 zouden we nu al op de 44e editie zitten, maar ja, shit happens.’’

De finale op wat de UT is, vond plaats op een veld naast een vijver, weet Besselink nog. "Ik kan me nog goed herinneren dat we slechts één bal tot onze beschikking hadden, die wel eens een eind werd weggepeerd als de vermoeidheid toesloeg. Tijdens het vissen naar de bal konden we dan mooi even op adem komen. Ik weet helaas niet meer of we hebben gewonnen of verloren.''

Naast Fellini zijn de deelnemers: Friends, Bij Flip, Beiaard/Bolwerk, De Pimpelaar, Jansen en Janssen, Stanislaus Brewskovitch, Rocks, La Cubanita, Bardot, Moeke en Gat in de Markt, al zijn de laatste twee nog niet honderd procent zeker. Fellini en Jansen hebben twee teams. Voor de Fair Play is er een aparte beker. Rocks won de laatste twee keer.

Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14
Braderie Stadsveld 22-04-2023
Grote braderie bij Winkelcentrum Stadsveld 17 apr, 15:15
De hardlopers in Hengelo zijn begonnen aan hun wedstrijd. Foto: Coen Schilderman.
Veel animo voor halve marathon 17 apr, 13:48