Werk van Elsbeth Cochius, zoals Buiten de Oevers, is onder meer te zien in de verwachte Wilploo tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe.
Werk van Elsbeth Cochius, zoals Buiten de Oevers, is onder meer te zien in de verwachte Wilploo tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe.

Collectie Wilploo in Rijksmuseum

Algemeen

Of het echt open gaat op 23 januari is nog even afwachten, maar bij Rijksmuseum Twenthe is wel een groot overzicht rondom de Collectie Wilploo in aantocht. In de afgelopen tien jaar ontving het museum verschillende schenkingen uit deze particuliere collectie hedendaagse kunst, die bijeen is gebracht door de Enschedese verzamelaar Ingrid Blans. In de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Lou Louber, Raquel Maulwurf, Elsbeth Cochius, Saskia Jetten, Zoltin Peeter, Inge Reisberman en Renie Spoelstra.

Enschede - De Wilploo tentoonstelling staat op de agenda van 23 januari tot en met 24 april. Hoewel Ingrid Blans al sinds haar vroege jeugd een grote liefde voelt voor de kunst en als tiener haar eerste schreden op het verzamelaarspad zette, legt ze zich er pas sinds enkele jaren bij neer dat ze toch een echte verzamelaar is. “Een kunstverzamelaar is voor mij iemand met een ongelimiteerd budget, die ervoor zorgt dat kunstenaars hun werken kunnen maken. Zo’n rol heb ik mezelf nooit toebedacht’’, aldus Ingrid Blans.

En toch is Blans een verzamelaar in al haar vezels’’, stelt Wilma Tempelman van Rijksmuseum Twenthe. “Iemand die zich graag omringt met voorwerpen die met liefde, vakmanschap en gevoel voor schoonheid zijn gemaakt. En iemand die soms een verleiding niet kon weerstaan en daarvoor iets anders moest laten.’’

De collectie van Blans is ontstaan in een periode van ruim zestig jaar en is meegegroeid met haar leven en met de ontwikkelingen in de kunst, aldus Wilma Tempelman. “In haar jonge jaren werd ze gegrepen door vrijheidsdrift in het werk van kunstenaars als Lucebert, Kees van Bohemen en Jan Sierhuis, die in hun spontane, abstracte werken uitdrukking gaven aan een nieuw, naoorlogs elan. In de loop der jaren is ze zich meer gaan toespitsen op actuele tekeningen en grafiek van veelal Nederlandse kunstenaars. Toen Blans in 2007, na een periode van wonen en werken in Den Haag, in Enschede terugkwam, konden veel kunstenaars in die stad op haar belangstelling rekenen. De persoonlijke betrokkenheid bij de kunstenaars van wie ze werk kocht, loopt als een rode draad door haar collectie heen.’’

In een periode van tien jaar schonk Ingrid Blans ruim 350 werken van hedendaagse kunstenaars aan Rijksmuseum Twenthe. Met de aankomende tentoonstelling wordt de collectie voor het eerst op grote schaal getoond.
Naast werken die aan RMT zijn geschonken, bevat de tentoonstelling ook werken die Blans zelf in bezit heeft.

Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 5 uur geleden
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 5 uur geleden
Wout Brama heeft een cadeau voor Klaas Friskus. (Foto: Janny Friskus)
Geslaagd Sportcafé in kantine Sparta Enschede 6 uur geleden
Blij met de F35! (Foto: Koos Mavrakis)
Laatste deel F35 klaar! 9 uur geleden
Afbeelding
Punt gisteren
Terrestrial Verses is te zien in Concordia.
Terrestrial Verses te zien in Concordia gisteren
Een themasessie in Spinnerij Oosterveld..
Themasessie over klimaat, water gisteren
Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 23 apr, 16:42