Een bijeenkomst van de vrijwilligers van Pathmos Oase.
Een bijeenkomst van de vrijwilligers van Pathmos Oase.

‘Als een warme deken over de tuin’

Algemeen

“Op het einde van het eerste volledige jaar van de Pathmos Oase kan een evaluatie of een balans opgemaakt worden. Uiteraard kan daar heel objectief over nagedacht worden, maar de toewijding van de mensen die alles tot stand hebben gebracht. kan moeilijk onder woorden worden gebracht. Wel kan het als een warme deken over de tuin worden gelegd.’’ Aldus Ben Engelbertink en Henk Thüss.

Enschede - Niet alleen de vrijwilligers hebben dit alles tot stand gebracht; ze konden ook rekenen op de medewerking van zovelen die een bijdrage geleverd hebben aan de vorming van een oase te midden van de Pathmos- en Boswinkelwijk van Enschede.

Bij binnenkomst valt het oog meteen op het tuinmeubilair, gegeven door vele mensen uit Enschede en wijde omgeving.

Het kapelletje, geheten De Rode Pannen Kapel, is gebouwd in Twentse stijl door vrijwilligers.

Het pad ernaartoe is aangelegd door nog meer vrijwilligers die zelf het rode zand hebben gedoneerd met grillig gevormde tuinstenen uit de buurt. De beelden van Maria en Jozef komen oorspronkelijk uit het college van Mill Hill in Tilburg, in de Brabantse volksmond geheten De Rooi Pannen. De rode pannen van het kapelletje zijn geschonken door mensen uit de omgeving van Enschede. De waxinelichthouders zijn gegeven door het kringloopwinkeltje Kiek’n en Koop’n.

De tuin is een groene oase geworden vanwege de vele planten die bijeengebracht zijn door velen. In de traditie van kloosters is er een kruidentuin gekomen, een wilde tuin en een groentetuin. Vooruitlopend op de Glasgow conferentie zijn 24 vruchtbomen geplant, allemaal gedoneerd, waaronder twee door de Jacobuskerk en een voor de landen waar de grote houtkap plaatsvindt.

De lange muur van de oase werd een uitgelezen mogelijkheid om vele ‘dotpaintings’ (schilderijen met een verhaal, gebaseerd op de Aboriginaltechniek) te laten zien aan bezoekers.

De achterkant van de pastorie was al verfraaid met een muurschildering geheten Lente op het Malieveld (naar aanleiding van de kinderen die een paar jaar geleden demonstreerden voor een beter ecologisch beleid van de overheid).

De jongste aanwinst is een bijenkast gegeven door de Syrisch Orthodoxe gemeenschap. Drie nieuwe bijenvolken zijn al uitgevlogen, met andere woorden: de tuin heeft ervoor gezorgd dat ongeveer 15000 jonge bijen onze lieve aarde bevolken.

Niet alleen als besparing op de onkosten (ongeveer 100 euro afvalverwijdering per maand) zijn een houtwal en composthopen aangelegd, maar meer nog om een betere ecologie tot stand te brengen.

Drie geveltekens, een Boeddha, een Paaskruis, een masker en een bezem doen ons aan verschillende religieuze uitingen van de mens herinneren.

De Oase was dit jaar opengesteld elke dinsdag- en donderdagmiddag tot november. Het gemiddelde aantal bezoekers was ongeveer zeven per middag.

'Het leuke vind ik dat ik wat kan delen over Enschede', aldus deelnemer Marco van Speciaalbiercafé De Vluchte.
Nieuwe Gastheren en Gastvrouwen van IVN 11 uur geleden
Afbeelding
Rutbeek 27 mrt, 15:38
Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 27 mrt, 14:52
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 27 mrt, 13:36
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56