Sofia Vasheruk komt naar Enschede om met ONSO op te treden. (Foto: Giulia Siroli)
Sofia Vasheruk komt naar Enschede om met ONSO op te treden. (Foto: Giulia Siroli)

‘De muziek hangt hier in de lucht’

Algemeen

Op de eerste dag dat de deuren van Kaliber Enschede weer opengaan na de zomervakantie, spreek ik daar met pianiste Sofia Vasheruk uit Moskou en tevens pianodocente. Ze zal als soliste optreden bij een Beethoven concert op 30 oktober in de Ontmoetingskerk te Enschede. Bij dit concert zien we een harmonieus samengaan van muziek professionals en amateurs. Aldus Olga Heijtmajer, lid van ONSO.

Enschede - Het orkest is het Oost-Nederlands Symfonie Orkest, bestaande uit voornamelijk amateurs, terwijl Sofia Vasheruk en de dirigent van het ONSO, Jeppe Moulijn professionele musici zijn.

Er bestaat een innige relatie tussen professionele musici en amateurs via het lesgeven en het luisteren. Hoeveel kinderen, (jong)volwassenen, bejaarden zijn niet als amateur actief in koren en orkesten, blazersverenigingen en kleine ensembles? En allen hebben les (gehad), of worden begeleid of gedirigeerd door professionele musici.

Sofia Vasheruk is duidelijk over de plek van muziek in het dagelijks leven en het belang van muziekonderwijs. Muziek gaat niet alleen over het spelen van noten of het geven van concerten. “Je moet ook een boodschap geven. In deze tijd wordt men overspoeld met informatie maar vaak is dat betekenisloze informatie. Het gaat juist om gerichte en meer persoonlijke informatie. Je moet niet alleen maar je kunstje doen op je instrument, maar echt communiceren, iets overbrengen, een verhaal vertellen met je muziek. En ook achtergrondinformatie geven, zodat de luisteraar beter kan plaatsen wat hij gaat horen.”

Het optreden met een amateur orkest vindt zij heel interessant. Muziek maken vraagt immers niet alleen een adequaat speelniveau, maar vooral ook enthousiasme en inzet. Als ze het spelen met een professioneel orkest vergelijkt, merkt ze dat amateurorkesten absoluut niet minder energie en enthousiasme op het podium geven, en soms zelfs meer.

Muziekles geven vindt zij heel belangrijk. “Het gaat niet om het niveau. Je kan altijd wel iets met muziek doen, ook op scholen”, zegt Sofia. “Niet iedereen die les neemt hoeft solist te worden. Maar je leert discipline, het helpt je hersenen ontwikkelen, je coördinatie, je oefent geduld, samenwerken en afstemmen met anderen. In allerlei opzichten is muziek goed voor je. Ik zie bij de leerlingen grote ontwikkelingen na een paar jaar. De foute gedachte is dat muziek apart staat, maar dat is niet zo. Muziek maken is een vorm van algemene ontwikkeling. Sommige mensen komen naar mij omdat ze denken dat ik streng ben, vanwege mijn Russische achtergrond. Maar muziek gaat niet over streng zijn, maar over ontdekken, wat wil je zeggen, wat wil je doen, waar houd je van, en waarom. Het lesgeven leerde mij ook zelf anders studeren. Als ik tegen een probleem oploop met het instuderen van een stuk, ga ik na wat ik tegen een leerling zou zeggen, hoe kan ik het simpeler maken”.
Op 18 september trad Sofia op op de Oude Markt. Ze gaf een concert samen met Andrey Nesterenko. 

door Olga Heijtmajer/ONSO

Enschedese groepen uit de amateur kunst laten zich zien

Mathias Kjölö was Koning van de Wedstrijd tegen Almere City.:(Foto: Bas Everhard)
'We gaan Europa in' 21 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 23 uur geleden
Speaking Minds slaat aan.
Vraag aan leerlingen: 'Wat heb jij nodig om lekker in je vel te zitten?' gisteren
De eerste sleutels zijn uitgedeeld.
Woningen Drienerweg en Walhofstraat opgeleverd 24 apr, 16:45
Taoufik Allam gaat over de streep.
Enschede Marathon een hardloopfeest 24 apr, 15:01
Bart Kuiper en Stephan Wevers.
Akkoord Saxion en Twente Safety Campus 24 apr, 14:57
Afbeelding
Drukte bij opening Albert Heijn Twekkelerveld 24 apr, 14:12
Het voormalige SLO-terrein krijgt voorbeeldtuinen.
Inspiratietuinen op voormalig SLO-terrein 24 apr, 14:00